Lemmikloom
5. mai 2023, 11:56

„LOOMAARST TASKUS“ | Kes suudavad ravida väga erilisi patsiente?

Möödunud Rahvusvahelise Veterinaaria Päeva puhul (29.04.23) ajasime juttu loomaarst Priit Koppeliga, saadet juhib loomaarst Tiina Toomet.

Loomade puhul on haiguse avastamine, diagnoosimine ja sellele järgnev ravi niivõrd raske ülesanne, et see oleks pannud tõenäoliselt värisema vapra inglise halastajaõe Florence Nightingale`i südame.

Sest kujutage ette patsienti, kes mitte ainult ei saa teile öelda, kus tal valutab, vaid kes paljudel juhtudel ka kõiki oma haiguse sümptomeid teie eest kõige hoolikamalt varjata püüab.

Ta keeldub seepärast sisse võtmast mistahes ravimeid, ükskõik kui hoolikalt te neid liha, banaanide või šokolaadi sisse ka ei peida.

Kujutlege patsienti, kes (kuna teil pole võimalik selgitada talle oma tegevuse mõtet) näeb igas teie ettevõtmises, röntgenist kuni süstimiseni, ettekavatsetud rünnakut, mis seab ohtu tema elu, loomaväärikuse või mõlemad.

Inimene, kes tegeleb haigete loomadega, peab olema kannatlik nagu Hiiob, kindlameelne nagu Sisyphos, kahekeelne nagu Juudas, tugev nagu Simson, taktitundeline nagu Saalomon ja tal peab olema kuratlikult õnne – alles siis võib ta loota edule.

Allikas: Gerard Durell