Foto: Õhtuleht
Lemmikloom
19. mai 2023, 17:31

„LOOMAARST TASKUS“ | Mida on teada loomadest ja valust?

Külas on Maaülikooli kliiniku juhataja Aleksandr Semjonov, kes rääkis loomadest ja valust. Saadet juhib loomaarst Tiina Toomet.

Kõik loomad tunnevad valu–imetajad ja roomajad; noored ja vanad. Valu tundmine on elusolendi eksisteerimise tingimus. Adekvaatne valuvaigistamine anesteesia ajal suurendab anesteesia ja kirurgia ohutust.

Krooniline valu (kestvusega kauem kui 3 kuud) on enamasti varjatud valu, aga siiski eksisteeriv valu. Kroonilist valu on keeruline diagnoosida.

10 –25% inimestest tunnevad kroonilist valu. Esinemissagedus koertel ja kassidel ei ole teada. Kuni 90% kassidest, kelledel on diagnoositud osteoartriit, tunnevad kroonilist valu.

Krooniline valu toob kaasa: immunosupressiooni, hüpotermia, unehäired, isutuse, väsimuse ja kõige sellega koos elukvaliteedi languse.

Pikaajalise (eluaegse) valuravi eesmärgiks on mitte looma eluea pikendamine, vaid elukvaliteedi (loe „elurõõmu“) tagamine.

Anestesioloogia kui teadus sündis 16.oktoobril 1848.aastal eesmärgiga vabastada maailm VALUST. Ärme unustame seda 21. sajandil!