Inimesed
1. veebruar 2005, 00:00

Koera elu: pidev mure maniküüriga

«Kõige raskem ja aeganõudvam on pügada ja trimmida suuri koeri – suuri Šnautsereid, airedale-terjereid, puudleid,» ütleb Pinna tänaval asuva Volfradi koertesalongi omanik Natalja Tabujeva. Suure kahekihilise karvkattega koera pügamisele ja trimmimisele kulub tema sõnul viis tundi ja kauemgi.

«Kui palju koertejuuksuris aega kulub, sõltub lisaks koera tõule ka sellest, kui hoolikas tema peremees on salongi külastamise või ise koera pügamisega olnud. On koeri, keda peremees toob pügamisele vaid paar korda aastas, nende loomadega näen küll hirmsat moodi vaeva,» tunnistab Tabujeva. Sõltumata koera tõust soovitab ta juuksuris käia üks kord 1–1,5 kuu tagant, eriti just näitusekoertega. «Enne kui asute ise oma lemmikut pügama, on vajalik asjaga tutvuda kas kasvataja või karvahoolduse spetsialisti juures või siis uurida erialakirjandusest, millise skeemi järgi, kuidas ja milliste vahenditega seda tehakse. Kõige parem, kui esimese karvahoolduse viib läbi oskaja, aga looma omanik vaatab pealt,» soovitab ta.

Eriti oluline on korrapärane juuksuris käimine just terjeritele, kel on uhke kahekihiline kasukas. Selline karvkate vajab regulaarset kammimist ja kitkumist. «Paljude terjeritõugude karv peab standardi järgi olema karm (nt. airedale-terjer, welshi terjer, foksterjer, šoti terjer jne.). Vana pehmet aluskarva kammitakse ja kraasitakse välja, karmi pikemaks kasvanud pealiskarva (okast) aga kitkutakse. Kitkumine pole loomale üldse piinarikas protseduur – vana ja väljakasvanud karm karv eemaldub väga kergelt,» muigab Tabujeva. Näiteks šoti terjeri uhke seelikukujulise soengu saavutamiseks on kitkumine vältimatu. Ning mitte ainult ilu pärast – protseduuri regulaarselt korrates hoiab trimmija koera kasuka pidevalt korras, ei lase karmil pealiskarval ühtlaselt liiga pikaks ja metsikuks kasvada – vana asemele on uut okaskarva pidevalt peale kasvamas.

«Juhtub terjeril lohakas peremees olema, on ainus võimalus kogu liigpikaks kasvanud pealiskarv ära kitkuda. Alles jääb vaid pehme aluskarv. Siis tuleb paar kuud oodata, kuni uus kasvav seljakarv normaalse pikkuse saavutab. Kes terjeriga näitustel ei käi, võib karva ka kääride või masinaga lõigata, aga see muudab karmi karva pehmeks. Ikkagi tuleb karva kitkuda ja sellega saab hakkama vaid õppinud meister.»

Pügamine ja trimmimine maksab Tabujeva salongis 250–300 krooni, koos pesemisega 450–500 krooni. Natalja Tabujeva ise saab hakkama igast tõust koera karvkatte modelleerimisega, ehkki kõige vilunum on ta ameerika kokker­spanjelite ja brüsseli grifoonide «ihujuuksurina».

Igal tõul on oma lemmikjuuksurid, nende kohta saab infot internetiportaalist www.lemmik.ee, kus kõik tõuühingud ja nende kontaktandmed kirjas.