Tehnika
23. mai 2005, 00:00

King sunnib lapsed liikuma (1)

Paljud lapsevanemad muretsevad, et nende võsukesed vahivad tundide kaupa telekat või konutavad arvuti ees, selle asemel et värskes õhus ringi lipata ja end liigutada. Lahendus on tegelikult lihtne: lastele tuleb kinga anda!

King peab aga oskama arvet pidada, kui palju lapsed teleka ees aega veedavad. Punnsilma (inglise keeles Square-eyes) nime saanud kingas on eriline sisetald, mis peab arvestust, kui palju laps päeva jooksul ringi liigub ja nii-öelda konverteerib liikumisele kulunud aja teleka-vaatamisajaks.

Selleks tarbeks on kingal kaks nuppu. Esimene neist aktiveerib loenduri, teine saadab lapse päeva jooksul läbitud vahemaa pisikesse televiisoriga ühendatud kastikesse.

Kastikene peab läbitud vahemaa ja telekavaatamisele kulunud aja üle arvestust ja kui telekat on vaadatud sama kaua kui ringi liigutud, lülitab pildikasti automaatselt välja.

Õpetab rohkem liikuma

Ajaarvestiga king on Suurbritannia Bruneli ülikooli viimase kursuse disainitudengi Gillian Swani vaimusünnitis. « Kümme aastat tagasi läksid lapsed õue sõpradega mängima, kui nad lõbutseda tahtsid. Tänapäeval lahutavad lapsed meelt tundide kaupa televiisorit vahtides,» ütleb Swan.

«Punnsilm aitab lastel juba varases eas liikumist ja kehalist aktiivust oma igapäevaelu loomulikuks osaks muuta.»

Sammuloendurid ehk pisikesed, näiteks vööle kinnitatavad riistapuud, mis loendavad päeva jooksul astutud samme ja läbitud vahemaad, muutuvad kõikjal maailmas üha populaarsemaks nii täiskasvanute kui ka laste seas.

Suurem osa oma liikumise üle arvet pidavaist täiskasvanuist seab endale eesmärgiks astuda päeva jooksul umbkaudu kümme tuhat sammu.

Punnsilm seab lati pisut kõrgemale: tüdrukud peaksid päevas astuma vähemalt kaksteist, poisid aga kogunisti viisteist tuhat sammu. Swan kinnitab, et selliste vahemaade läbimine on sõna otseses mõttes lapsemäng: liikuvamad ja aktiivsema elustiiliga lapsed päeva jooksul umbes nii palju samme astuvadki.

Ennetab tervisemuresid

Laste jaoks võib Punnsilm muidugi õela lapsehoidja või suisa vangivalvurina näida. Sest tee päeva jooksul kas või 20 000 sammu, kauem kui kaks tundi ikka telekat vaadata ei saa. Gillian Swan aga usub, et just see avab paljude lapsevanemate silmad ja aitab neil taibata, kuivõrd kahjulik on lapsele kogu vaba aja veetmine teleka ees.

«Punnsilm juhib lapsevanemate tähelepanu nii lapse kui ka nende endi istuvale eluviisile ja aitab kõikide pereliikmete vaba aja veetmise viise tervislikumaks muuta,» on ka Paul Turnock, Bruneli ülikooli inseneriteaduse- ja disainiosakonna juhataja, oma õpilasega ühel meelel.

Suurbritannias on laste ülekaalulisus üha tõsisem probleem. 1995. aastal korraldatud uuringu põhjal võis toona ülekaaluliseks lugeda 9,9% kuni kümneaastastest lastest. Kaks aastat tagasi ehk 2003. aastal oli ülekaaluliste laste osakaal selles vanuserühmas kasvanud juba 13,7 protsendini.

Punnsilma prototüüpi saab lähemalt uurida Bruneli ülikooli disainitudengite näitusel.