AUVÄÄRNE PUHKEPAIK: Vaid kiviviske kaugusele Saviaugu tänava kraavist jääb matmispaik, kuhu oma sõber väärikalt igavesele unele sängitada. Foto: Arvo Meeks
Eesti uudised
4. mai 2010, 06:58

Šokk: lapsed leidsid kraavist viis kutsikalaipa (48)

"Õudsele vaatepildile peale sattunud tüdrukutest ja poistest väiksemad olid vaid 8aastased. Millise hingetrauma see võib neile jätta, kui minagi ei suuda juba mitmendat päeva sellest lahti saada!" on Valga loomavarjupaiga juhataja kraavi visatud kutsikalaipadest šokis.

Valga kodutute loomade varjupaika tormas reede õhtul terve summ ähmi täis mudilasi – nad olid Saviaugu tänava äärest kraavist surnuna leidnud viis vastsündinud kutsikat. Varjupaiga juhataja Merike Soots hoiab vaevu pahameelt tagasi. "Lemmikloomakalmistu on sealt kõigest 1,5 kilomeetri kaugusel! See ajab lausa marru. Kas nõnda visatakse kraavi ka oma teised pereliikmed ja sõbrad?" küsib ta.

Soots, kes kraavist leitud pimedad kutsikad eile maha mattis, nendib, et laste empaatiavõime arendamisele ei aita see just väga palju kaasa, kui nad päise päeva ajal on sunnitud linnas vaatama sellist võigast pilti.

Saviaugu tänava surmakraav

Saviaugu tänav on Valga äärelinnas. Samas lähedal on nii loomade varjupaik kui ka lemmikloomakalmistu, kuhu saab neljajalgse sõbra matta täiesti tasuta. Ometi on koerte ja kasside illegaalseks kalmistuks kujunenud hoopis eelmainitud kraaviperv ja ümbruskonna põõsaalused.

"Kahe aasta tagustel "Teeme ära!" talgutel tõmbus süda kokku, sest kraav oli kassi- ja koeralaipadega lausa ääristatud! Kes kilekotis, kes niisama. Paraku

on lapsed meile säärastest juhtudest ka varem teada andnud. Esmaspäeval matsin reedel leitud kutsikad kalmistule. Need olid suure koera, kas dobermanni või rotveileri kutsikad," räägib Soots.

Valga linnahooldusameti juhataja Jüri Tsarjov konstateerib: "Inimesi on igasuguseid. Linna lemmikloomade matmispaika võib igaüks oma pere lemmiku tasuta maha matta. Matmispaik on mõeldud küll Valga vajadusteks, kuid ei aja me ära ka neid, kes oma neljajalgse sõbra toovad siia kas või Tartust või Võrust."

Loomakaitsjad tegid juhtunu kohta politseile avalduse, kuid Sootsil julmuri tabamisse usku pole.

Erakordselt palju allergikuid

Soots ütleb, et inimeste endi käest nad koeri turvakodusse eriti võtta ei saa, sest siis oleks varjupaik koduloomi täis. "Aga tuuakse ikkagi – nii meie värava taha kui ka eramajahoovidesse. Ühest hoovist leitud kolm kassipoega on praegu minu kodus. Vaesekestel on silmad alles lahti tulnud ja nad ei oska veel ise süüagi. Lutiga tuleb neid toita nagu väikesi lapsi.

Koera ja kassi äraandmise ühe levinuma põhjusena tuuakse välja allergia. Sageli on see aga inimese jaoks lihtsalt vähempiinlik legend," ohkab ta.

Mullu sügisel leiti viis kutsikat ka Valga kalmistu värava juurest prügikastist. Tänu agarale niutsumisele kuulis neid juhuslik mööduja ning kutsud päästeti. Märtsi lõpul viskas surnud kutsikad prügikonteinerisse Jõgevamaal Torma vallas rotveilereid kasvatav inimene, kes oma teguviisis midagi taunitavat ei näinud.

Õnneks pole Valgas kaugeltki kõik koera- ja kassiomanikud niisugused, kes ei viitsi loomakalmistule sõita. Matmispaika viiakse karvase sõbra hauale lilli, seal läidetakse küünlaid ja poetatakse pisaraidki. Eriti suure sõbra jaoks pole leinajal kahju ka kaalukast hauakivist.