Minu ostlemmikud: Stockmann: hakkliha 3,79 € kg – kuigi kallim kui teistes poodides, pani seda eelistama 70% veiselihasisaldus ja isuäratav väljanägemine.Gross: samuti hakkliha 2,79 € kg – teeb hinnaga teistele poodidele pika puuga ära ja seejuures tundus tegemist olevat korraliku kraamiga. Rimi: kanakoivad 2,19 € kg; borš 0,99 € Foto: Tairo Lutter
Toiduuudised
24. märts 2012, 09:06

Kui palju sõltub õhtusöögi hind poest? Õige valikuga võid aastas säästa keskmise kuupalga (26)

Kuigi poes üht hinda vaadates mõtled, et ega see 10sendine vahe nüüd konti ei murra, siis nädala toidu pealt koguneb juba mõneeurone vahe. Aastaga annab selline kokkuhoid – sent siit, sent sealt – juba täiesti arvestatava säästu.

Panin neljaliikmelise pere menüü kokku ja koostasin selle põhjal ostunimekirja. Aja kokkuhoiu huvides sai nimekirja ainult sooja toidu valmistamiseks vajalik. Piim, leib, maiustused jms. kraam, millest tavaliselt koosneb pool ostukorvi, jäid seekord kõrvale.

Valisin sellised toidud, et nimekirja saaks võtta võimalikult erinevaid tooteid: liha, hakkliha, peekonit, kana, kartulit, riisi, makarone. Valisin tavalised argiroad, mis pärast tööpäeva kiiresti valmivad.

Menüüsse sai võetud pilaff, boršisupp purgisupi põhjal, kanakoivad köögiviljadega küpsetuskotis ja tagliatelle alla carbonara. Viimase toidu lisasin pärast pikka kimbatust vahetult enne poodiminekut. Ma võin süüa kõige odavamat kartulit ja suvalist pikateralist riisi, aga kõige odavamad makaronid üle minu ostukorvi serva ei pääse! Seepärast sai ostunimekirja selline pastasort, mida ühegi kaupluse odavmakaronide valikus pole – tagliatelle ehk lintnuudlid.

Otsustasin minna kolme eri hinnatasemega kauplusse. Esimesena võtsin ette oma kodupoe Ülemiste Rimi hüpermarketi. Sellega langes säästukettide valikust välja Rimiga samasse kontserni kuuluv Säästumarket. Maxima ja Grossi vahel kõheldes langetasin otsuse lõpuks Grossi kasuks. Kesklinna kallist kolmikust Kaubamaja, Solaris ja Stockmann valisin viimase soodsaima parkimisvõimaluse pärast.

Mul on nii Rimi kui ka Stockmanni püsikliendi-kaart, seega läksid arvesse ka kõik püsikliendisoodustused.

Stockmann kutsub kliendipäevale

Alustan hommikul Stockmannist. Kohe köögiviljaleti ees saan sõnumi: Stockmann kutsub järgmiseks päevaks püsikliendipäevale! Huvitav, kas neil on oma mast, mille piirkonda sattudes hakkavad püsiklientide telefonid reklaamsõnumeid ligi tõmbama?

Teiste poodide hindu teadmata ei oska ma esialgu midagi arvata, on kaubad siin odavad või kallid. 70% veiselihasisaldusega hakkliha hinnaga 3,79 eurot näeb nii hea välja, et ostan seda ka päriselt koju varuks.

Juba marinaadis olnud kana poolkoivad maksavad 3,58 eurot ja igal muul juhul ostaksin ilmselt neid, sest tavalised koivad on vaid 13 senti odavamad. Aga hinnavõrdlust tehes panen kirja ikkagi odavaimad. Soodsaim peekon on Oskari ekstrasuitsu ja tagliatelle Italpastalt.

Kimbatus Grossi lihaleti ees

Edasi sõidan Lasnamäele, kus Paasiku tänaval asub Tallinna suurim Grossi ketti kuuluv pood – nii öeldi mulle OG Elektra peakontorist.

Jällegi ei oska ma ilma Stockmannis tehtud märkmetega võrdlemata hinnata, on siin siis odavad hinnad. Aegadest, kui Gross alles Rakveres oma esimesi poode avas, mäletan supersoodsaid lihapakkumisi. Seekord valmistab Grossi lihalett esmapilgul pettumuse. Õigemini paneb selle võrdluse suurima dilemma ette: kas 3,38 eurot maksvad toidukilesse pakendatud lihalõiked kannatavad võrdlust teiste poodide guljašitükkide ja kaelakarbonaadiga, või oleks õiglasem võtta aluseks 4,98 eurot maksva pehme liha hind?

Peekonit müüb Gross ainult vaakumpakendatuna ehk röögatult kallina. Võtan selle asemel suitsukarbonaadi hinna – küllap maitseb seegi pastaga hää. Päris õiget tagliatellet siit poest ei leia, aga Goldi laastmakaronid tunduvad ka väga hästi sobivat.

Positiivse poole pealt jääb siitki meelde hakkliha soodne hind. Silt karbil lubab pool sea, pool veiseliha, seega mitte mingi ersats ja ka silmaga vaadates tundub aus kraam olevat.

Soodsaim ostupaik selgub sente lugedes

Rimis üllatavad 2,19 eurot maksvad Rannamõisa kanakoivad. Ja muidugi alla euro maksev Rimi oma borš, see on teine asi tänasel poetretil, mida ma päriselt koju ostan.

Rimi odavaim hakkliha minu ostukorvi ei kvalifitseeru: kiri pakendil lubab veerand sealiha, veerand veiseliha, aga ülejäänu koosneb igasugustest imelikest asjadest. Kirja läheb veidi kallima lahtise hakkliha hind.

Kodus panen kolmes poes üles kirjutatud hinnad must valgel kõrvuti tulpadesse. Alles niiviisi saab aru, kuidas üks pood on kallim kui teine. Sent siit ja teine sealt, nii ta koguneb. Kui ühte hinda vaadates mõtled, ega 10sendine hinnavahe konti ei murra, siis nädala toidu pealt koguneb juba mõneeurone vahe.

Õhtulehe katses sai Rimis nelja päeva õhtusöögid 13,63 euro eest, Stockmannis kulus 17,15. Vahe ju kõigest 3,52 eurot, kuid aastas on 365 päeva. Terve aastaga teeks see sama hinnaklassi menüü puhul vaheks juba üle 300 euro. Seejuures ärme unustame, et ostunimekiri hõlmas vaid sooja toidu valmistamiseks vajalikku. Piim, leib, juust, kohv jms. maksavad vähemalt teist samapalju lisaks.

Toitude hinnad

Kõige väiksemad tulid eri kauplustes hinnavahed makaronide puhul. Tõenäoliselt oli nende puhul tegemist ka kõige subjektiivsema valikuga. Imestust võib tekitada supi kõrge hind, mis tuleb sellest, et kasutatud on kahte purki ja vastavalt ka kartuleid ning liha rohkem lisatud. Sellest kogusest saab suure potitäie tummist suppi, mida jätkub järgmisekski päevaks. Kes nii suurt potitäit ei soovi, võib hinnad lihtsalt kahega jagada.

Suurima hinnaerinevusega on kanaroog, mille põhjuseks Rimis sel päeval kampaaniahinnaga müügil olnud kanakoivad.

Eesmärk

Selgitada välja, kui

palju läheks neljaliikmelise pere õhtusöögid maksma, kui samas retseptis nõutud toiduained osta kolmest eri hinnatasemega kauplusest.

Tulemus

Rimis saanuks neljaliikmelise pere nelja õhtu sooja toidu kätte 13,63 € eest, Stockmannis läinuks samad road maksma 17,15 €. Kuigi esimesel pilgul 3,52 € vahe ei tundugi nii suur, siis aastas teeb see välja üle 300 €. Seejuures oli tegemist vaid sooja toiduga; piim, leib, juust, kohv jms lisavad vähemalt teist samapalju.