HõbeehtedFoto: Tiina Kõrtsini
Jõulud
19. detsember 2012, 19:39

Lööme ehted ja lauahõbeda jõuluõhtuks läikima (1)

Kui kaunid ehted ja lauahõbe enamiku aastast kasutamata seisnud, tuleks need enne jõuluõhtut üle vaadata ja klantsima lüüa. Puhastamiseks leidub poekeemiat, häid nippe saab aga ka ehtekunstnikelt. 

Metallikunstnik Mari Käbini lemmikvahend hõbeda, eriti ehete puhastamiseks on Johnson Silver Quick. Kodumaistest poodidest seda eriti ei leia, küll aga lähinaabrite juurest Soomest. Kemikaalil on Mari sõnul ehete puhastamise seisukohalt siiski ka puudusi – orgaanilised ained seda ei talu: korallid, pärlid jms, mida paljudes ehetes kasutatud, lähevad matiks.

Hõbeehte võtab vahend aga paugupealt puhtaks: kastad sisse ja valmis, jääb vaid veega loputada ja kuivatada. „Kas või pehme kempsupaberiga,” õpetab Mari.

Filigraanehted juveliirile

Teeme puhastusproovi hõbekõrvarõngastega, mida keegi pole vähemalt 15 aastat puhastanud, ja seitsmekümnendaist aastaist pärit filigraanehtega, samuti ammu puhastamata. Keemia haiseb päris kõvasti, aga ehted saavad tõepoolest vägagi värske väljanägemise.

Mari Käbin märgib aga, et kodukeemiavahenditega ta tavaliselt ehteid ei puhasta. Suuremaid pindu küll, küünlajalgu näiteks, samuti nuge-kahvleid. Filigraanehete tarvis on tal teistsugune puhastusviis. „Määrin paksult seebiga ja põletan selle hiljem välja, kõige lõpuks lasen veel nõrgast happelahusest läbi,” kirjeldab ta. „Ärge seda ise kodus proovige, viige hinnaline ehe parem asjatundja kätte!“ Juveliir parandab vajaduse korral ühtlasi ka ehte pisivead.

Hõbeesemed saab aga puhtaks ka klassikalisel kodusel viisil: alumiinium, sool ja sooda. Pluss vesi, nii umbes 70 kraadi kuum. Võtab aega, aga toimib. Alumiiniumi rolli sobib hästi kas või supermarketist ostetud sooja toidu fooliumkarp või küpsetusfoolium – mida puhtam alumiinium, seda parem.

Sooda ja kuum vesi

Muidugi võib hõbeesemeid puhastada ka ainult soodaga: natuke soodat käsnale, jupike aega usinat nühkimist ja korralik loputus-kuivatus. Töö on küll pisut vaevarikkam kui kemikaalidega puhastamine, aga asja ajab ära. Ehtekunstnik kinnitab, et tegelikult säästab sooda, alumiiniumi ja kuuma veega puhastamine eset kõige rohkem. Nii teevad ka muuseumide restauraatorid.

Hõbe tahab hoolt
* Iga kord pärast kasutamist puhasta oma hõbenõud või -ehted korralikult ära! Pikalt kasutamata seistes kipuvad need määrdumatagi tuhmuma.

* Pese hõbeehteid eraldi teistest metallasjadest, nii ei puutu need omavahel kokku ega kriimusta üksteist.

* Kuivatamiseks on parim pehme puuvillane riie, millega saab eseme ka läikima lüüa.

* Hõbe vajab aeg-ajalt poleerimist! Kui ese on juba tuhmunud, ei pruugi ainult kergest poleerimisest aidata.

* Näo puhastamiseks mõeldud vatipatju on hea kasutada ka hõbeesemete puhastamisel.

* Poleeri hõbeesemeid ainult pikisuunas, ära tee ringikujulisi liigutusi. Ära suru liialt peale, las õrn poleerimine teeb oma töö!

*Tõhus hõbedapuhastusvahend on hambapasta, aga kindlasti mitte geelitaoline või selline, millele on lisatud valgendavaid osakesi. Pane pisut tavalist pastat puuvillasele lapile, hõõru ese õrnalt üle, loputa hoolikalt voolava vee all ja kuivata.

*Hästi võtab hõbeda puhtaks ka söögisoodast ja soojast veest tehtud pasta.
Allikas: www.wikihow.com/Clean-Silver