Kõrvetavat leeki ei ole hea sooda või mineraalveega kustutada, parem oleks ette võtta visiit arsti juurde, soovitab perearst Andrei Borissov. Foto: Igor Rootsi
Nipid
22. detsember 2011, 00:00

Liigsöömine võib esile kutsuda kõrvetised

Kuid kõrvetised vaevavad juba pikemat aega, pole mõtet neid soodaga ravima hakata, vaid pigem arsti juurde minna, soovitab perearst Andrei Borissov Linna Tervisekeskusest.

Kõrvetised pole haigus, vaid ainult sümptom, mis on iseloomulik paljudele seedetrakti haigustele. 

Milliste toiduainete söömine tekitab sagedamini kõrvetisi?

Eelkõige võivad kõrvetisi tekitada alkohol, kange kohv, tee, apelsinimahl, rasvane või terava maitsega toit, suitsutatud tooted, tomatid, sibul, piparmünt ja šokolaad. Kõrvetiste tekkele on soodne mõju ka sellel, kui süüa korraga liiga palju. 

Kas kõrvetised võivad esineda ainult neil, kelle magu pole päris korras?

Kõrvetisi võib esineda kõigil, aga kui need hakkavad ilmuma süstemaatiliselt, võib see märku anda maohaigusest. 

Tundub, et öösel lähevad kõrvetised iseenesest üle, aga päeval mitte, isegi siis, kui olla pikka aega söömata. Milles on asi?

Tegelikult on hoopis vastupidi: kõrvetisi esineb sagedamini öösel, sest kui sulgurlihas töötab halvasti, pääseb maohape horisontaalasendis olles söögitorusse hõlpsamalt. Vertikaalasendis seda ei juhtu. Teisalt võivad kõrvetised tekkida igal ajal. Päeval võib neid kõige sagedamini esineda kummargil asendis töötades. 

Kas piima ja gaseeritud vee joomisest on abi?

Piim leevendab küll kõrvetiste ajal enesetunnet, kuid on ohtlik selle poolest, et soodustab täiendavat maomahla eritumist. Peale selle on piimatalumatus sageli kõrvetiste põhjus.

Leeliselised raviotstarbelised mineraalveed võivad kõrvetisi leevendada, kuid neid tuleb õigesti võtta – lasta gaas välja ja kogustest kinni pidada. Samuti ei sobi need joogivett asendama. Nii piim kui ka mineraalveed kutsuvad esile maohapet neutraliseeriva reaktsiooni, kuid reflukshaiguse raviks neist ei piisa, selleks on siiski mõeldud vastavad preparaadid. 

Kas kõrvetisi saaks leevendada ka rahvameditsiini vahenditega?

Kõrvetised on sümptom, mis on iseloomulik paljudele tõsistele haigustele alates gastriidist kuni maovähini. Seetõttu ma ei soovita rahvameditsiini vahendeid katsetada, vaid minna arsti juurde, kes selgitab välja kõrvetiste algse põhjuse ja alustab ravi.

Söömisrežiimil ja menüül on kõrvetiste vältimise juures määrav tähtsus. Ütlus, et kui sind vaevavad kõrvetised, tasub veel natuke süüa, on täiesti vale, sest liigsöömine on üks peamisi kõrvetiste tekkimise põhjusi. Soovitatav on süüa väiksemate portsjonite kaupa neli-viis korda päevas. Pärast sööki ei peaks 40–60 minuti jooksul pikali heitma. 

Räägitakse, et sooda aitab kõrvetisi leevendada. Kas see vastab tõele?

Tõepoolest, söögisooda neutraliseerib maomahla happelisust ja leevendab nõnda mõneks ajaks kõrvetavat tunnet. Teisalt hakkab magu pärast sooda manustamist veel rohkem hapet tootma. Nii tekib suletud ring.

Soodat ei tohiks kindlasti kõrvetiste raviks kasutada. Praegu on olemas palju ohutumaid ja tõhusamaid preparaate. Tuleb vaid arsti poole pöörduda.