Nipid
10. veebruar 2012, 00:00

Süüa võiks pigem sagedamini ja väiksemas koguses

Kuidas peaks päevane toidukogus söögikordade vahel jagunema ehk kas endiselt on jõus soovitus, et hommikusöök ja lõuna olgu toekad ja õhtusöök pigem kergem?

Vanasõna ütleb: “Hommikusöök söö ise, lõunasöök jaga sõbraga ja õhtusöök anna vaenlasele”. Kuigi selles on oma tõetera, ei tasuks seda soovitust päris sõna-sõnalt võtta.

Hommikusöök on küll päeva tähtsaim toidukord, et varustada organismi päevaks vaja mineva energia ja toitainetega, kuid energia saamise koguse seisukohalt on esikohal siiski lõunasöök. Samuti ei tohiks õhtusöögist loobuda, kuid see võiks olla kergem. Nii hommiku- kui ka õhtusöök võiksid mõlemad anda kogu päevasest energiatarbimisest umbes 25 protsenti, lõunasöök umbes 35 protsenti. Ülejäänud 15 protsenti võiks jääda oodete arvele, mida võiks päevas olla üks kuni kolm.

Füsioloogiliselt tekib inimesed nälg umbes iga nelja tunni järel, kuid tihti sööme ka teistel põhjustel. Hommikusööki võiks süüa ühe-kahe tunni jooksul pärast ärkamist ning see võiks kindlasti sisaldada teraviljatooteid, hea on näiteks puder. Õhtusöögi ja magamaminemise vahele peaks jääma vähemalt kolm tundi, kui õhtusöök sattus olema väga tugev, siis rohkemgi. Süüa võiks pigem sagedamini ja mitte suuri portsjoneid korraga. Kui söögiaegade vahed lähevad pikaks, tekib suurem näljatunne ning ülesöömise oht.

Tagli Pitsi,

tervise arengu instituudi toitumisekspert

*

Toidukogused võiks söögikordade vahel jaotada nii, et hommik ja lõuna oleksid toekamad ning õhtusöök kergem. Päevased süsivesikud oleks soovitatav ära tarbida päeva esimeses pooles ning õhtusöögil piirduda näiteks värske salatiga ja võtta lisandiks midagi valkude grupist. Viimane toidukord ei tohiks olla hiljem kui kolm tundi enne magamaminekut.

Päevamenüü peaks olema koostatud nii, et toidukorrad oleksid korralikud ja toidud valitud põhitoiduainete seast. Toidukorrad oleks hea regulaarselt päeva peale ära jagada, nii et ei jääks liiga pikki vahesid. Toidukordade vahele peaks jääma neli-viis tundi. Kui vahed pikemaks venivad, võib tekkida näljatunne, veresuhkru tase langeb, tuju võib halvaks minna ja võidakse langetada halbu toiduvalikuid.

Päevas peaks olema kolm põhitoidu korda ja üks-kaks vahepala. Päeva peaks püüdma ära mahutada vähemalt ühe vahepala.

Katrin Seiman,

OÜ Figuurisõbrad juhiabi