Eesti ilusaima vannitoa omanik Andra Indrikson saab oma kodus vannis istudes imetleda põnevaid mereelukaid. Fotod: Juta Kübarsepp
Nipid
16. märts 2012, 00:00

Vannituba kujundades võiks endale lubada väikseid vallatusi

Eelmise aasta lõpus toimunud konkursil “Kodu kauniks” parima vannitoa preemia saanud perekond Indriksonil ei mõlkunud peas väga ekstravagantseid plaane, kuid lõpuks sai vannitoast kodu üks pärlitest.

Konkursi žürii märkis, et Nõmmel asuv kodu tõuseb esile kunstist inspireeritud detailide maitseka kasutamisega. Andra Indriksoni sõnul sai asi alguse kaks ja pool aastat tagasi, kui pere alustas uue kodu remondiga ning otsustas abi küsida ka sisekujundajalt. Nii algaski koostöö sisekujundaja ja teatrikunstniku Piret Rumvoldiga, kes teatrikunstnikuna on tuntud Mari Ann Ahase nime all.

“Vannitoa juures on kõige tähtsam funktsionaalsus, näiteks et oleks kapid, kuhu asjad panna,” meenutab Andra. Kuna tema kodu vannitoas oli aga ka suur kumer sein, siis oli seal palju tühja pinda: “Ma mõtlesin, et sellele seinale võiks panna mõne pildi. Piret pakkus aga välja, et maalib ise.”

Nii otsustatigi, et saagu vannitoa seinast kunstiteos. Andra käis välja mõtte õrnadest vetikatest, Pireti peas susises aga märksa suurem idee: joonistada maast laeni ulatuv kunstnik Gustav Klimti stiilis seinamaal. Enne kui Andra läks välisreisile, näitas Piret kavandeid, ning kuu aja jooksul olidki vannitoa ja tualeti seinad maalitud. Tulemus oli kihvt, vannitoa seina katvad mereelukad ja tualeti elevant-kirjak vaimustavad nii pererahvast kui ka külalisi. “Vannis olles on ikka väga mõnus, kui on, mida vaadata,” on Andra rahul.

Andral läks hästi, ta ei pidanud vannituba kujundades tegelema näiteks torude remontimise või muu sarnasega. “Vann oli juba olemas, sanitaarlahendused paigas. Ainult panipaiku oli vähe. Vannituba oli justkui valmis, aga mitte minu jaoks. Sellele tuli anda oma nägu ning tänu Piretile sai see just nii praktiline ja nii ilus, nagu ma olin unistanud,” räägib Andra, kes tänu ühisele kodu sisustamisele sai Piretiga heaks sõbraks.

Milliseid soovitusi aga annaks Andra neile, kel plaanis vannitoa kujundamine? “Arvestama peaks kahte asja. Esmalt funktsionaalsust: vannitoas peab olema mugav nii ennast kui ka pesu pesta ning piisavalt kohti, kus asju hoida. Ja teiseks visuaalset poolt. Siin tasub kindlasti usaldada oma sisetunnet. Kui see lubab, võib väikseid hullusi enda koju ikka teha. Ka vannituppa,” vastab mulluse kauneima vannitoa omanik.