Kui nina kinni, võib ühe võimalusena abi otsida eeterlikust õlist mürtoolist. Foto: TÕNU TALIVEE
Nipid
12. oktoober 2012, 00:00

Nohu vastu saab abi ravimtaimedest

Niipea, kui on käes niisked ja jahedad sügisilmad, hakkab kiiresti tõusma ka külmetushaigustesse nakatumine.

Kõige sagedamini annab külmetusest märku nohu. Seda põhjustavad viirused satuvad organismi piisknakkusena või otsese kontakti teel, näiteks kätlemisega.

Enamasti suudab organism end sisse tunginud haigustekitajate eest ise kaitsta. Esimest barjääri kujutavad hingamisteede limaskestad, mis hakkavad viiruste ja bakterite rünnaku tõrjumiseks sekreeti eritama. Sissetungijad ümbritsetakse sellega ja viiakse kehast välja. Kui limaskestad ei suuda aga kõikide haigustekitajate vastu võidelda, on nende töö häiritud. Lima ei saa enam ära voolata, nina on kinni ja viskoosset sekreeti saab vaid välja nuusata ja köhida.

Kõik-on-kinni-tunne

Nina limaskestad on viiruste ja bakterite rünnakule vastuvõtlikumad eelkõige sügisel ja talvel. Kui haigustekitajaid ei suudeta enam eemal hoida ega kehast välja toimetada, asuvad nad jõudsalt paljunema. Haigusega võitlemine on organismile suur koormus, mistõttu inimese enesetunne halveneb, ta tunneb loidust ja nõrkust.

Ka kerge külmetuse ja esmapilgul süütuna tunduva nohu korral on oht, et külmetushaigus muutub tõsisemaks ja tekib põletik, mis võib laieneda ninakõrvalkoobastesse. Selline ninakõrvalkoobaste põletik ehk rinosinusiit algab enamasti peavalu ja valuliku pigistustundega kõrvalkoobastes.

Lisaks on oht, et haigustekitajad tungivad bronhidesse ja vallandavad seal bronhide limaskesta põletiku ehk bronhiidi, mis põhjustab tugevat köha ja hingamisraskusi.

Kui tekib tüüpiline kõik-on-kinni-tunne ehk hingamisteede limaskestad muutuvad põletikuliseks ja tursuvad ning nina enam ei tilgu, vaid on üha enam kinni, tuleks hakata tarvitama lima vabastavaid medikamente. Külmetusviiruse enda vastu pole ravimitest abi. Ravi eesmärk on sümptomeid leevendada ja võimalikke tüsistusi ennetada.

Eeterlik õli mürtool

Omal ajal raviti köha ja nohu sageli nii, et hingati sisse kuuma auru. See oli hea raviviis, ent tülikas ja aeganõudev. Nüüdisaja täiustatud analoog vanale raviviisile on mürtool. Mürtool on eeterlik õli, mis on viidud kapslisse. Pärast kapsli sissevõtmist jõuab mürtool kiiresti hingamisteedesse, kus hakkab mõjuma. Eritudes organismist hingamisteede kaudu, läbib eeterlik õli ka kõige peenemad hingamisteede harukesed ning toimib nagu seespidine inhalatsioon. Mürtool muudab lima vedelamaks ning soodustab bakteritest ja viirustest nakatunud lima väljutamist organismist.

Just selline organismi isepuhastussüsteem ongi külmetushaiguse ajal nõrgenenud, sest sekreediummik on blokeerinud haigustekitajate normaalse väljutamise. Mürtool vabastab bronhid ja ninakõrvalkoopad ning muudab hingamise kergemaks. Haiguse areng peatub ja levik on takistatud.

Et külmetus mööduks kiiresti

Külmetuse korral kasutatakse toetavaks raviks meelsasti lihtsaid, äraproovitud koduseid võtteid. Kolm nõuannet, mida meeles pidada:

1. Joo piisavalt. Nina ja kurgu limaskesta immuunsüsteemi rakud töötavad tulemuslikumalt, kui limaskestad on niisked. Niisutamiseks sobivad hästi soojad teed (aed-liivatee-, paiselehe-, nurmenuku-, põdrakanepi-, saialille-, salvei-, raudrohu-, põdrasambla- või punase päevakübara tee), vesi ja vitamiine sisaldavad joogid. Vedelikku tuleks juua vähemalt kaks liitrit päevas.

2. Mine välja värske õhu kätte. Ka külmetusele vaatamata soovitatakse end soojalt riidesse panna, õue minna ja sügavalt hingata. See tugevdab ja õhutab hingamisteid ning teeb haigustekitajate paljunemise raskemaks.

3. Tee kaelale sooja mähist. Külmetuse korral ei lase kaelavalud end tavaliselt kaua oodata. Siin on palju abi soojadest kaelamähistest. Aseta kaks keedetud kuuma kartulit linasele rätikule, keera need sisse ja purusta. Mässi rätik koos kartulitega salli sisse, keera ümber kaela ja lase umbes veerand tundi mõjuda.

Abi loodusest

Loputa nina ravimtaime-soolalahusega

Füsioloogilist lahust võid osta apteegist, aga selle saad ka ise valmistada. Selleks lahusta 0,5 tl (mere)soola 0,5 liitris soojas vees, lisa 1 tl saialille-, salvei- või naistepunatõmmist (2 sl ürti, 1 klaas keevat vett, lase 20 minutit tõmmata) või sama palju astelpajuõli.

Tilguta ninna

Aaloemahla. 5–8 tilka paari tunni tagant. Tilgad tuleks pressida vähemalt kolmeaastaselt taimelt. Ole tähelepanelik: alla kolmeaastastele lastele on see keelatud, vanematele lastele võib anda ainult veega pooleks.

Punapeedi toormahla. 5–6 tilka kaks korda päevas. Toormahla hulka võib segada ka mett.

Greibiseemneekstrakti. Lahjenda 3–5 tilka ekstrakti 100 ml keedetud vees ja tilguta lahust ninna kaks-kolm korda päevas. Seda lahust võib kasutada ka kurgu ja mandlite kuristamiseks.

Hinga sisse

Piparmündi-kummeliauru. Vala 2 sl peenestatud piparmündilehti ja 1 tl kummeliõisi üle 1 klaasitäie keeva veega. Lase 20 minutit tõmmata.

Eeterlikke õlisid. Tilguta õli puhtale taskurätikule ja hinga aeg-ajalt auru sisse või pane sellega immutatud vati- või marlitükke ööseks öökapile, sest see aitab nina lahti hoida.

Võta sisse

Küüslaugu-, päevakübara- või ingveritinktuuri. Lahusta 3 sl vee või sooja tee sees 1 tl tinktuuri ja võta kolm korda päevas. Pane tähele, et seda ei tohi ninna panna.

Greibiseemneekstrakti. Lahjenda 5–20 tilka ekstrakti 1 klaasis puuviljamahlas ja joo iga päev.

Määri nina saialillesalviga

Nina võib seestpoolt määrida mitu korda päevas.