Kaalikas maitses Sandra Vungile juba lapsena. Foto: ALDO LUUD
Nipid
12. oktoober 2012, 00:00

Kolm käiku kaalikast

Linnaleht esitas kokkavale trummarile ning raamatu „Kodused ja maitsvad taimetoidud. 100% taimne” autorile Sandra Vungile väljakutse valmistada kolmekäiguline eine ... kaalikast.

Sandra Vungi (23), metal-bändi Neoandertals trummar, vegan ja toiduportaali taimetoit.ee perenaine, võttis väljakutse rõõmuga vastu ning tulemus on nüüd teie ees. Proovige mõnuga!

„Kuna kaalikapüreesupp mulle väga ei meeldi, siis mõtlesin hoopis röstitud köögiviljadega supi valmis meisterdada. See on kindlasti mõnus vaheldus,” põhjendab retseptide autor oma maitse-eelistusi. Kaalikahautise idee aga on pärit tema lapsepõlvest. „Inimestele teeb tihti nalja, kuidas mul küll kõik lapsepõlves ja minevikus söödu meeles on. Kui ma väiksena haiglas olin, siis mulle hirmsasti meeldis sööklas pakutud kaalikahautis. Põhimõtteliselt olid need stoovitud kaalikad. Mõtlesin ka kodus sarnast rooga teha ning lisasin sojahakkmassi. Saigi väga toekas ja mahe roog, isegi veel parem kui haiglas,” märgib Vungi.

Magustoidu asemel pakub Vungi välja magusa ja mahlase porgandi-kaalika-rosinasalati, kuna kookidesse riivimiseks ja muudeks magustoitudeks on kaalikas veidi liiga tugeva maitsega, kõrvits või porgand sobivad selleks paremini. „Rosinad tuleks osta kvaliteetsemad ja suuremad, siis saab veel tummisema ampsu,” soovitab ta.

Röstkaalikasupp rohkete ürtidega (neljale)

Ahju panemiseks

1 suurem kaalikas või 2 väiksemat

4 kartulit

2 suurt porgandit

3 salveilehte

1–1,5 tl köögiviljapuljongi pulbrit vm soolaga ürdisegu

3–4 spl õli

Potis keetmiseks

1 l vett

0,5 spl köögiviljapuljongi pulbrit

1–2 spl sojakastet

(2 spl pärmihelbeid)

(4 spl taimset koort, nt kaera)

2 spl täisteranisujahu

2 peotäit värsket basiilikut

peotäis lehtsellerit või peterselli

2 küüslauguküünt

sojakastet

Koori kaalikas, porgandid ja kartulid ning lõika väikesteks tükkideks. Pane tükid ahjuvormi, lisa hakitud salvei, puljongipulber ja õli. Sega juurviljasegu puhaste kätega korralikult läbi ja jäta siis 200-kraadises ahjus tunniks küpsema.

Aja vesi potis keema. Lisa puljongipulber, röstitud köögiviljad, soovi korral pärmihelbed ja taimne koor, ning raputa üle nisujahuga. Sega korralikult läbi ja lase 10 minutit keeda. Seejärel lisa koos küüslauguküüntega purustatud värske basiiliku ning lehtselleri või peterselli segu ja sojakaste. Sega läbi ja võta siis tulelt. Supi juurde sobib kvaliteetne rukkileib.

 

Kaalikapada (neljale)

600–700 g kaalikat

1 sibul

2 dl kuivatatud sojahakkmassi (soovi korral)

1 tl kuivatatud tilli

värsket tilli

1 spl köögiviljapuljongi pulbrit

1 spl sojakastet

3 spl (täistera)nisujahu

musta pipart

Koori ja tükelda kaalikad ning keeda pehmeks. Tükelda sibul ja pruunista seda pannil õlis. Lisa kurnatud kaalikatükid ja prae umbes minut aega. Lisa segule sojahakkmass, veidi musta pipart, kuivatatud till, köögiviljapuljongi pulber, sojakaste ja pool liitrit vett. Sega kõik läbi ning keeda tasasel tulel kaane all umbes 5 minutit. Sega kruusis 3 supilusikatäit jahu 7 supilusikatäie külma veega ning lisa see kiirelt segades pannil hauduvale segule. Hauta veel minut ning soovi korral viimistle maitset värske tilli ja taimse koorega. Söö leivaga või serveeri kartulite, riisi, tatra või kruubipudru juurde.

Porgandi-kaalika-rosinasalat (neljale)

2 suurt porgandit

1 väiksem kaalikas

150 g rosinaid

2 spl sidrunimahla

2 tl pruuni suhkrut

Koori ja riivi porgandid ja kaalikad. Lisa loputatud rosinad, sidrunimahl ja suhkur. Sega korralikult läbi. Ongi valmis!