Mikrokiip on pisike kapsel, mis paigaldatakse loomale naha alla. Protseduur on lihtne ja kiire ning sarnaneb vaktsineerimisega. Foto: Albert Truuväärt
Nipid
2. november 2012, 00:00

Mikrokiip aitab lemmikloomal koduteed leida

Aastas edastatakse Eesti Loomakaitse Seltsile, loomade varjupaikadele ja kuulutusportaalidele tuhandeid teateid kaduma läinud loomadest.

Murest murtud omanikud otsivad kodust plehku pannud lemmikuid vaid paari fotot ja iseloomukirjeldust levitades. Aastatepikkune praktika aga näitab, et on pelgalt õnnelik juhus, kui eksinud kiibistamata lemmikloom pere juurde kiiresti ja ohutult tagasi jõuab.

Peale muude tuvastusmeetmete rakendamise tasub loomaomanikel oma neljajalgsed sõbrad ka kiibistada lasta ning vajalikud andmed lemmikloomade registrisse kanda. Mõlemat toimingut teevad loomaarstid. Mikrokiip on tähtsaim ja taskukohaseim garantii ekslema läinud lemmiklooma turvalise kodutee tagamiseks. Praegu on paraku enamik kasse-koeri endiselt kiibistamata ja lemmikloomade registrisse kandmata.

Kaduma läinud lemmiku elu on kiibita ohus

Kui leitakse lemmikloom, kel puudub kaelarihmale kinnitatud omaniku telefoninumber või vastav tätoveering, tuvastatakse varjupaika toodud kiibistatud ja registrisse kantud looma omanik mõne tunni jooksul. Omaniku andmed on registrist kättesaadavad ööpäev läbi. Varjupaikade kõrval saavad mikrokiipi kontrollida veterinaarkliinikud. Seaduse järgi muutub kinnipüütud loom kaks nädalat ehk 14 päeva pärast leidmist varjupaiga omandiks, mis tähendab, et 14 päeva möödumise järel on varjupaigal õigus loom hukata. Kiibi olemasolu päästaks seega looma elu.

Mikrokiip ei kao kunagi ära. Kaelarihm või kaelarihma külge riputatud infosilt võib ära kukkuda või katki minna, sildil märgitud teave aga ära kuluda. Mikrokiipi on ka kergem lugeda kui tätoveeringut või kaelarihmale kinnitatud numbrit. Mikrokiip on väike kapsel, millel on unikaalne numbrikombinatsioon, ja see paigaldatakse loomale naha alla, tavaliselt kaela vasakule küljele. Looma kiibistamine on lihtne protseduur, mis sarnaneb vaktsineerimisega.

Kiibistatud looma omanikul on võimalik säilitada registris looma andmeid ning infot vaktsineerimise ja muu vajaliku kohta. Ühtlasi saab omanik registri kaudu tellida meeldetuletusi, näiteks millal peab looma uuesti vaktsineerima või talle ussikuuri tegema.

Ka siis, kui kaduma läinud lemmikloomaga juhtub õnnetus, saab talle abi osutav loomaarst looma omaniku kohe tuvastada ning loom saab tänu sellele operatiivsemat ja tõhusamat ravi. Kõikvõimalike vaidluste ja loomade varguste korral saab mikrokiibi kaudu lemmiklooma ametliku omaniku kindlaks teha.

Tasub teada sedagi, et mitmes kohalikus omavalitsuses on koerte ja kasside kiibistamine ja registrisse kandmine kohustuslik. Peale selle võimaldab kiibistamine saada parema ülevaate sellest, kui palju on üldse Eestis lemmikloomi. Ja lõpetuseks – lemmiklooma kiibistamine on lihtsalt vastutustundlik tegu. Iga hooliv loomaomanik teeb ju kõik selleks, et tema lemmik kadumise korral tee tagasi pere juurde kiiresti ja ohutult üles leiaks.