Kergemate tervisehädade leevendamiseks piisab tihtipeale vaid ravimtaimedest, kuid neid tuleks õigesti tarvitada. Pilt on tehtud Tallinna Raeapteegis. Foto: Heiko Kruusi
Nipid
21. detsember 2012, 00:00

Ravimtaimed apteegiriiulil – kuidas neid kasutada?

Apteekrina olen märganud, et apteegikülastajad leiavad järjest enam üles tee ravimtaimede riiuli juurde.

See on ka täiesti mõistetav, sest kergemate tervisehädade leevendamiseks piisab tihti vaid ravimtaimedest. Samuti sobivad ravimtaimed raskemate haiguste korral ravi toetama ja sümptomeid leevendama. Kuid ega ravimtaimedest valmistatud tee joomiseks pea tingimata haigeks jäämist ootama – seda võib juua ka lihtsalt meeldiva ja tervisliku vaheldusena tavapärasele teele ja kohvile.

Apteegis müüdavad ravimtaimed on enamasti kasvatatud ja korjatud Eestis, kuid leidub ka välismaiseid ravimteesid. Valida on võimalik üksikul ravimtaimel ja rohkematel ravimtaimedel põhinevate teesegude vahel. Teesegud koosnevad tavaliselt mitmest sama tervisehäda korral leevendust pakkuvast taimest. Näiteks köhaga kimpus olijad saavad abi nn köhateest (sisaldab paiselehte, teelehte, mets-kassinaerist, nõmm-liivateed ja iisopit), põiepõletikku aitab leevendada nn põietee (sisaldab peterselli, põldosja, naistepuna, väikseõiest pajulille). Tarviliku info, mille jaoks ja kuidas ravimtaimi kasutada, leiab pakendilt, kuid võib pöörduda ka apteekri poole, kes annab sobiva tee või teesegu leidmiseks hüva nõu.

Kuidas ravimteed toimivad?

Ravimtee toime sõltub sellest, missuguseid taimi see sisaldab. Ravimtaimede toime on erinev, näiteks osa korrastab seedimist (paakspuu, võilill, aedpetersell), teised tõstavad organismi vastupanuvõimet haigustele (küüslauk, punane päevakübar) või rahustavad (meliss, palderjan).

Võib juhtuda, et sama ravimtaime võib kasutada erinevate haiguste korral, sest taimes sisaldub tihti rohkelt mitmesuguseid toimeaineid. Näiteks liht-naistepuna saab kasutada depressiooni leevendamiseks ja välispidiselt kootava vahendina. Küüslaugul on immuunsüsteemi tugevdav ja kolesterooltaset alandav toime. Ravimtaimedest valmistatud teed on head ka selle poolest, et need ei vii kasulikke aineid (näiteks kaltsiumi) organismist välja, nagu seda teeb kohv.

Kuidas valmistada kodus ravimteed?

Tee valmistamiseks võetava tee kogus sõltub sellest, kas droog on värske või kuivatatud. Reeglina peaks värskete taimede kogus (kaal) olema poole suurem kui kuivatatud taimedel. Seevastu värskest droogist teed keetes võib lasta sel tõmmata vähem kui kuiva ürti kasutades.

Ravimtee tegemisel tuleb arvestada, et ei valmistataks korraga liiga suurt kogust. Korraga võiks valmis teha ühe päeva vajaduse. Hommikust ülejääki tuleks hoida suletult pimedas ja jahedas.

Segutee valmistamise jaoks tuleb teada taimede sobivust ja koosmõju. Kui teesegu valmistamisel pole mõnda komponenti käepärast, tuleb see lihtsalt välja jätta, mitte meelevaldselt mõne teisega asendada.

Ravimteed tehes tuleb alati valada kuum vesi ravimtaimele, sest nii ei kaota taim (kergesti lenduvaid) eeterlikke õlisid, mis koos teiste toimeainetega annavadki teele mõju.

Kuidas ravimteed juua?

Teed tuleks juua rahulikult ja lonkshaaval, hoides seda enne neelamist veidi suus, et toimeained saaksid imenduda. Ravimtee mõju on tugevam, kui juua seda magustamata ja enamikul juhtudel tühja kõhuga. Teed võib juua meega, kuid siis tuleks jook 60 kraadini jahutada, et mee-ensüümid kuumaga ei häviks. Eeterlikke õlisid sisaldavatest taimedest valmistatud teed tuleb juua kohe soojana, sest veega reageerides kaotavad toimeained lühikese aja järel ravijõu. Samuti ei tasu koos eeterlikke õlisid sisaldava ravimteega süüa valgurikast toitu, sest nii võib tee samuti oma toime kaotada.

Enne ravimtee tarvitamist peaks veenduma, et organism ei ole ühegi tee koostisosa suhtes allergiline. Samuti peaksid ettevaatlikud olema rasedad ja rinnaga toitvad naised, neil on soovitatav enne ravimteede kasutamist arsti või apteekriga nõu pidada.

Praegu aktuaalne:

Millised ravimteed aitavad külmetuse vastu?

Külmetushaiguste ja palaviku korral saab abi angervaksast, pärnaõitest või vaarika lehtedest valmistatud teedest. Nendel teedel on higistama ajav toime. Kui peale palaviku vaevab köha, võib abi olla näiteks paiselehest, teelehest, nõmm-liivateest või islandi samblikust, sest neil on röga lahtistav toime. Põletikulise kurgu sümptomeid aitab leevendada kuristamine jahtunud kummeli- ja/või salveiteega.