Kinoapuder pakub tavapärasele hommikumenüüle uudset vaheldust. Marianne Loorents (Õhtuleht)Foto: MARIANNE LOORENTS
Nipid
8. veebruar 2013, 00:00

Puder aitab päeva alustada

Hommikul on hea süüa teraviljatooteid, näiteks putru. Et menüüd mitmekesistada, võib proovida mõnda eksootilisemat toorainet, kas või kinoad ja bulgurnisu.

„Hommikusöök on küll päeva tähtsaim toidukord, sest nõnda varustatakse organism päevaks vaja mineva energia ja toitainetega, kuid energia saamise koguse seisukohalt on esikohal siiski lõunasöök. Samuti ei tohiks õhtusöögist loobuda, kuid see olgu kergem,” ütleb tervise arengu instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi. Hommiku- ja õhtusöök võiksid tema sõnul anda päevasest energiatarbimisest umbes 25 protsenti, lõunasöök 35 protsenti. Ülejäänud 15 protsenti võiks jääda oodete arvele, mida võiks päevas olla kuni kolm.

„Hommikusööki võiks süüa ühe-kahe tunni jooksul pärast ärkamist ja see võiks sisaldada teraviljatooteid, hea on näiteks puder,” soovitab toitumisasjatundja. “Õhtusöögi ja magamamineku vahele peaks jääma vähemalt kolm tundi, aga kui õhtusöök sattus olema väga tugev, siis rohkemgi. Süüa võiks pigem sagedamini ja mitte suuri portsjoneid korraga. Kui söögiaegade vahed lähevad pikaks, tekib suurem näljatunne ja ülesöömise oht,” lisab ta.

Hommikupuder kinoast

Laulasmaa spaa restorani Wicca peakokk Angelica Udeküll pakub katsetamiseks välja uudse kinoapudru. Kuna tänavune aasta on kuulutatud ülemaailmseks kinoa-aastaks, kasutab ka tema pudru valmistamiseks just seda toorainet.

1 klaas kinoad

2 klaasi vett

1 kaneelikoor

0,5–1 tl riivitud ingverit

1 spl mett

0,25 tl soola

hakitud pähkleid, seemnesegu või moosi

Pese kinoa külma veega suuremas kausis, vahetades vett seni, kuni vesi jääb selge ja pinnale ei teki vahtu. Vala kinoa sõelale ja nõruta. Kalla vesi paksupõhjalisse potti, aja keema, lisa kinoa, kaneelikoor ja ingver. Vähenda kuumust ja hauta putru kaane all 15–20 minutit. Tõsta pott tulelt ja maitsesta soola-meega. Serveeri purustatud pähklite või meelepärase moosiga.

Muide, kinoa asemel sobib selle retsepti järgi valmistada putru ka riisist, hirsist või bulgurist. Kuid enne selgita välja, kui palju vett nende keetmiseks tarvis läheb.

Autor: Angelica Udeküll