Lõunamaa turul eksootilisi hõrgutisi ostes ja mekkides peaks meeles pidama, et koos isuäratava toiduga võib saada ka mõne nakkuse.  Foto: Bulls
Nipid
24. mai 2013, 00:00

Enne reisileminekut mõtle oma tervisele

Reisilt toodi mullu enim kaasa soolenakkusi, aga ka leetreid, malaariat ja borrelioosi.

Kooli järel plaanivad paljud noored reisile minna või mõnda aega välismaal ringi vaadata. Reisiplaane tehes tuleks aga meeles pidada, et nii mõnes eksootilisemas riigis kui ka siinsamas naabrite juures võivad turiste ohustada nakkushaigused. Näiteks paljudesse Aasia ja Aafrika riikidesse sõitjatel tuleb tõsiselt suhtuda malaaria ennetamisse, soovitab tervisekaitseamet. Nakkushaiguste vältimiseks võiksid riskipiirkondadesse sõitjad vähemalt neli nädalat enne reisi algust käia läbi perearsti juurest või reisimeditsiini kabinetist, et küsida nõu ja lasta vajadusel kaitsesüstid teha. Neljanädalane varu on vajalik immuunsuse tekkeks ning see aitab ka aega paremini planeerida, sest mõni vaktsineerimiskuur koosneb mitmest süstist.

Mustade käte haigused

Kui ees seisab reis mõnda eksootilisse riiki, võiks kaaluda A- ja B-hepatiidi vastu vaktsineerimist. Need haigused on enim levinud Aafrikas, Aasias, Ladina-Ameerikas, aga nakkuse võib saada ka Vahemere maades ja Ida-Euroopas.

A-hepatiiti peetakse nn mustade käte haiguseks: nakkus kandub edasi saastunud joogivee, jääkuubikute, tooreste köögi- või puuviljadega, ebapiisavalt kuumtöödeldud toiduga ja mereandidega. Nakkuse vältimiseks tuleks piisavalt sageli käsi pesta. B- ja C-hepatiit on A-hepatiidist märksa tõsisemad haigused. Mõlemad levivad kokkupuutel verega, sugulisel teel, narkootikumide süstimise, tätoveerimise ja ehteaukude tegemise (ehk siis kõrva-, naba- jm rõngaste paigaldamise) kaudu.

Tunamullusega võrreldes jäi reisimisega seotud nakkushaiguste arv mullu samale tasemele: terviseamet registreeris läinud aastal 144 Eestisse toodud haigusjuhtu. Kõige sagedamini toovad reisijad Eestisse nakkushaigusi populaarsetest reisi- ja puhkekohtadest, näiteks Türgist, Egiptusest, Indiast, ning naaberriikidest Soomest ja Venemaalt.

Nagu eelmistel aastatel haigestuti mullu reisil peamiselt soolenakkustesse (salmonelloosi, kampülobakterenteriiti, šigelloosi, rotaviirusenteriiti jm), mis levivad saastunud toidu, vee, käte või pindade kaudu. Mullu registreeriti ka kolm reisimisega seotud A-viirushepatiidi juhtu, nakatutud oldi Soomes, Usbekistanis ja Egiptuses.

Leetrite haigusjuhte registreeriti Eestis neli, neist kaks olid seotud reisimisega, nakatuti Tais ja Indias.

Mullu diagnoositi Eestis kuuel korral sissetoodud malaariat. Neist kolmel juhul oli põhjustajaks P. falciparum, millesse oli nakatutud Lääne-Aafrikas (Kamerunis, Nigeerias), üks haigestunu suri. P. vivax’iga oli nakatutud kolmel juhul: Indoneesias, Kambodžas ja Sierra Leones.

Samuti registreeriti Eestis mullu 14 reisimisega seotud puukborrelioosi juhtu, nakatutud oldi Soomes, Venemaal, Rootsis, Norras, Belgias, Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias.

Väike reisiapteek

Kõhurohud võivad reisil marjaks ära kuluda. Enne reisile minekut võiks kaasa pakkida loperamiidi sisaldavad tabletid, mida kasutatakse kõhulahtisuse korral. Seedehäirete ajal aitavad soole mikrofloorat taastada piimhappebaktereid sisaldavad tabletid või kapslid. Tuntud headuses aitavad ka söetabletid. Toiduga liialdamise korral on abi seedeensüüme sisaldavatest tablettidest. Kõrvetiste ja mao ülihappesusest põhjustatud probleeme leevendab kaltsium- ja magneesiumkarbonaati sisaldav käsimüügiravim.

Ingveritabletid aitavad ära hoida iiveldustunnet laeva-, auto- ja lennukisõidu ajal.

Ka sääse- ja puugitõrjevahendid olgu reisides käepärast.

Intensiivse päevitamise eel ja ajal võiks võtta karotiini sisaldavaid tablette või kapsleid, mis kaitsevad nahka UV-kiirguse eest ning aitavad saavutada ühtlasemat jumet. Päiksekaitsekreem on reisikotis lausa kohustuslik! Päiksepõletuse leevendamiseks sobib dekspantenooli sisaldav kreem või aerosool.

Huulte kuivust saab leevendada hügieenilise huulepulgaga.