Etiketireeglite järgi on lõpuaktus päevane akadeemiline sündmus, see aga eeldab rõivastuse ja meigi juures pidulikkust ja väljapeetust. Foto: TEET MALSROOS
Nipid
24. mai 2013, 00:00

Mida kanda lõpupeol? Tunne etiketti: lõpuaktus on akadeemiline sündmus

Etiketireeglite kohaselt on lõpuaktus akadeemiline päevasündmus, mis tähendab, et ka sobival rõivastusel on oma piirangud.

Lõpuaktusele ja -peole rõivaste valimine paneb paljud noored pead murdma – lapseiga hakkab küll selja taha jääma, aga päris täiskasvanuks ka üleöö hakata ei tahaks. Mida siis selga panna?

Oht üle pingutada on suur, sest võimalus esimest korda elus tõsiselt uhkelt riietuda on hästi ahvatlev. Kõige suurem viga, mida neiud teevad, ongi see, et lähevad lõpuaktusele ballikleidis. Kõike on hästi palju – palju ehteid, uhke lakisoeng, ohtralt meiki. Kuid etiketireeglite kohaselt on lõpuaktuse näol tegu siiski päevase akadeemilise sündmusega, kuhu pikk õhtukleit, rikkalikud ehted, paljad õlad, sügav dekoltee ja kinnastatud käed kohe kuidagi ei sobi. Ka pidulik soeng ei pea olema pealaele üles kuhjatud lokihunnik, vaid midagi lihtsamat ja loomulikumat.

Kavalad kihilised komplektid

Diplomi või lõputunnistuse kättesaamisele võib minna lihtsas poolpikas kleidis või pükskostüümis. Muide, hea täiendus kleidile on jakk. See lisab väärikust, ja ega ilma peale saa ka kunagi kindel olla. Kihilised komplektid, mida võib muutliku ilma järgi kerge liigutusega õhemaks harutada, on üldse väga kavalad – peoõhtul võib ju jaki ära võtta ja end kohe pidulikumalt tunda.

Moelemmikuteks on praegu pastelltoonides kleidid ja kirkad värvid, kuid ääretult šikk ja moodne on ka must-valge. Mustrites on alati rohkem vallatust kui ühetoonilistes rõivastes, aga needki, näiteks lilled, täpikiri või geomeetria, sobivad koolilõpupeoks hästi.

Hea põhjus teha tutvust ülikonna ja lipsuga

Noormeeste jaoks on kooli lõpetamine tihti esimene hea võimalus poisiklutist härrasmees välja võluda. Ülikonnast paremat valikut ei ole, hästi sobib mõni heledam toon või moekas tumesinine. Valge särk on küll klassikaline valik, kuid selle väärikust ei ületa miski. Isikupära saab väga hästi väljendada ka lipsuga. Veidi uljust ei tee stilistikas samuti paha – värvikas rinnarätt või mõni teistmoodi detail toob ainult plusspunkte!

Lisanditega ei maksa liialdada

Pidulikul puhul võivad paljud tunda kiusatust palju kaunistusi kasutada, kuid ehtimisega ei tohiks liiale minna. Mõnest väiksest detailist juba piisab, liiatigi domineerib stilistikas praegu minimalistlik hoiak. Kirjud kangad ja kleidid, mille disainis juba kaunistuselement olemas, ei vajagi ehteid, piisab vaid kergetest kingadest ja elegantsest, tingimata väiksest kotist.

Moodne meik on värske ja värvikas

Tüdrukute jaoks on koolilõpp tihti esimene kohtumine glamuurimaailmaga ja nii minnakse meikimisega hasarti. Kuid oma noorust ja värskust ei tasu meigikuhja alla ära peita. Moodne jumestuspõhi on õhkkerge ja loomulik, veidi värvi silmadele või huultele ja ongi ilu juba ilmekamaks muudetud. Kes end meikimises kodus ei tunne, võiks pöörduda jumestaja poole. Praktilisi soovitusi leiab raamatust „Jumestusjutud”, kus on isegi koolilõpumeigi teema olemas. Kindlasti tasuks päevase aktuse ajal vältida õhtumeigi elemente: tugevat suitsusilma ja punast huulepulka.

Muidugi on ka lõpupeol ja lõpupeol vahe

Daamid ei kanna ballil ega pidulikul õhtusel üritusel tavaliselt pikki pükse. Aga kui lõpupidu on kavandatud vabaõhudiskona? Siis võib selga panna, mida süda soovib, peaasi, et end hästi tuntakse. Riietus olgu alati iseloomuga tasakaalus.

Arvan, et akadeemilist tseremoniaalsust võib lõpuaktusel ainult tervitada. See annab klassile/kursusele ühtsustunnet. Samuti on mul hea meel, et noored püüavad lõpupeo üha rohkem hästi pidulikuks ja väljapeetuks muuta. See sündmus toimub siiski ju vaid kord elus.