Kui murupinna suurus läheneb 3000 ruutmeetrile või ületab selle, on mõistlik osta murutraktor. Foto: MATI HIIS
Nipid
7. juuni 2013, 00:00

Korralikult hooldatud niidumasin teenib omanikku aastaid

Linnalehe küsimustele vastas Aiatehnikaekspertide tehniline konsultant Lauri Lotamõis.

Millele peaks tähelepanu pöörama muruniidukit ja -traktorit hooldades?

Üks lihtsamaid, kuid tähtsamaid asju on korralik pesu pärast niitmist. Niidetud rohi on happeline ning võib kergesti kahjustada niiduki korpust ja traktori lõikeosi. Kui olla tubli ja pesta niidumasinat regulaarselt, kestab see aastaid.

Kõige parem on pesta survepesuriga, kuid hästi sobib ka aiavooliku ühendus muruniitja või -traktoriga – masinate korral, millel on see ühendus olemas. Kui ühendust pole, võib kasutada aiavoolikut, mille otsas on veejoa regulaatoriga otsik.

Mis puutub tehnilisse poolde, siis tuleks mootoritel vahetada regulaarselt õli, õhufiltreid ja süüteküünlaid. Üldjuhul kehtib õlivahetuse rusikareegel 100 töötundi või kord aastas. Õli vahetatakse tavaliselt sügisel, enne masina talveks seismajätmist. Selle põhjus on väga lihtne: kogu hooaja töötanud õlisse on kogunenud omajagu põlemata kütuse jääke ja niiskust ning õli võib mootoris korrodeeruma hakata. Selle tagajärjel võivad omakorda kolvirõngad kinni jääda, mootori sisepinnad kahjustuda jpm. Kui sügisel on õli vahetamata jäänud, tuleb see ära teha enne hooaja algust. Mis puutub õhufiltrisse ja süüteküünlasse, siis õhufiltrit soovitaksin vahetada vastavalt vajadusele, sest töötingimused on tihti erinevad – tolmuses ja kuivas keskkonnas ummistub filter tunduvalt kiiremini. Svammfiltrit on võimalik kodus nõudepesuvahendiga läbi pesta, ära kuivatada ja korgitäie mootoriõliga taas õlitada.

Uuel masinal tuleb esimest korda õli vahetada viie töötunni järel, sest mootori kokkupaneku ajal võivad olla sinna jäänud metalliosakesed. Seda nõuab enamik mootorivalmistajaid.

Süüteküünalt kasutatakse tihti järjepanu aastaid. Tõsi, süüteküünla eluiga võib olla üsna pikk, aga samas ka küünal kulub ja vananeb. Vana süüteküünlaga töötab mootor ebaühtlasemalt ja kasutab rohkem kütust. Küünalt oleks hea vahetada iga teise õlivahetuse järel ehk siis kahe aasta tagant. Võib ka juhtuda, et vahetus tuleb ette võtta varem, see sõltub ennekõike niidumasina koormusest.

Muruniidukite juures tuleks silm peal hoida ka niiduterade seisukorral. Kõverad ja nürid terad koormavad masinat ning võivad tekitada ülemäärast vibratsiooni. See mõjub masinale laastavalt ja raputab ebamugavalt ka selle kasutajat.

Mille järgi üldse valida, kas eelistada muruniidukit või -traktorit?

Kõige määravam on niidetava pinna suurus ja ulatus. Kui niidetav pind jääb alla 1000 ruutmeetri, piisab täiesti akuga elektriniidukist, mis teeb vähe müra ja on praktiliselt hooldevaba. Akuniiduki juures ei ole oluline, kas soovitakse muru niita varahommikul või hilisõhtul, sest see vähene müra naabreid ei pahanda. Akuniiduki mürataset on võrreldud keskmise tolmuimejaga. Võib kaaluda ka robotniidukit, mis imiteerib lambaid. Selle jaoks tuleb aeda vedada ümbritsev piirdekaabel.

Suuremate ehk kuni 2500-ruutmeetriste pindade niitmiseks võiks valida bensiinimootoriga muruniitja. Kui murupind on kallakutega või niiduk laiem ja raskem, soovitan kaaluda juba veoga masinat, iseliikuvat niidukit. Veoga niiduk teeb pool tööd ise ära ja vähendab nõnda töökoormust. Silmas tuleb pidada seda, et esiveolised muruniidukid, millel kasutatakse kogujat, hakkavad kergesti muru kraapima, kui kogumiskott on täis.

Juhul kui murupinna suurus läheneb 3000 ruutmeetrile või ületab selle, on kindlasti mõistlik aja kokkuhoiu mõttes valida murutraktor. Murutraktorite valik on väga lai, tavaliselt paneb niidetava ala suurus valiku paika: mida rohkem on niidetavat pinda, seda võimsamat ja suurema niiduseadmega masinat on tarvis. Olen ka tähele pannud, et lükatava niidukiga hooldati 2000 ruutmeetrit pinda, mida niideti terve päev, ning pärast traktori soetamist laienes see pind sujuvalt kaks või isegi kolm korda ja niiduaeg jäi praktiliselt samaks.

Hinnaskaala

Korralik muruniitja maksab 245 eurot.

Iseliikuva masina hind algab 400 eurost.

Akuga muruniiduk on veidi kallim, 459 eurot.

Murutraktor maksab vähemalt 1700 eurot.

Allikas: Aiatehnikaeksperdid