Kui inimene ei saa mõne terviseprobleemi tõttu treenida kuival maal, siis vees on see ikka võimalik. Foto: ARNO SAAR
Nipid
1. november 2013, 00:00

Vees võimlemine tugevdab kõiki lihaseid

Veetrennide üks suur pluss on see, et need sobivad tavaliselt kõigile, nii et tähtsust pole ei vanusel, sool ega ka eelneval treenimiskogemusel.

Ka ebapiisav ujumisoskus ei ole takistuseks. Vesi on treenimiseks turvaline keskkond ning üle treenida on raske, kuid mitte võimatu. Sel põhjusel tuleks valida jõukohane veetreening.

Kuna vee takistus on õhu omast mitu korda suurem, nõuab vees võimlemisliigutuste tegemine kehalt suuremat jõupingutust. Erinevaid harjutusi tehes saavad koormuse kõik lihased, sest vees tuleb keha ka tasakaalus hoida. Tänu sellele, et veetakistus toimib igas suunas, treenitakse vees võrdselt kõiki lihasrühmi, tänu millele suureneb lihaste jõud ja paraneb üldine füüsiline vorm.

Kui kuival ei saa treenida

Kui inimene ei saa mõne terviseprobleemi tõttu treenida (joosta, kõndida, raskusi tõsta) kuival maal, siis vees on see kõik võimalik. Vesi on ideaalne keskkond ülekaalulistele treenimisega alustamiseks. Inimene kaalub kaelani vees olles kõigest 10 protsenti oma kehakaalust, mistõttu vees on väga kerge liikuda. Koormus lülisambale on väiksem, sest liigestel ei lasu kehakaalu raskus. Puudub põrutusmoment ja ülekoormus liigestele. Enamik ülekaalulisi peakski treenima vees, sest see on neile turvaline keskkond.

Hea südamele ja liigestele

Veeprotseduurid soodustavad ainevahetust ja rasvade põlemist. Vees võimlemine arendab lihaste jõudu ja vastupidavust, parandab tasakaalu ja liigutuste koordinatsiooni ning suurendab liigeste liikuvust.

Vees treenides saab igaüks ise koormust reguleerida. Ka vigastuste oht on vesiaeroobikas palju väiksem kui tavaaeroobikas, ehkki treening on tõhus – üks minut vees võrdub ligi kahe-kolme minuti sama intensiivse treeninguga kuival maal. Ka päris suure treeningukoormuse korral muudab vesi liigutused kergeks ja pehmendab lööke. Vees võimlemine parandab südame ja veresoonkonna tööd ning sobib suurepäraselt taastusraviks.

Vesivõimlemistrenni on oodatud kõik terved ja liikuda soovivad inimesed, aga ka selja- ja liigesehaiguste põdejad ning kerge liikumispuudega inimesed, samuti ülekaalulised ja eakad. Vesivõimlemine sobib ka traumajärgseks taastumiseks. Beebiootel emadelegi teeb vees võimlemine head. Vesiaeroobika laeb emotsionaalselt ja aitab unehäiretest üle saada.

Tõsise tervisehäire korral (kõrge vererõhk, diabeet, mõne kemikaali allergia jms) peab enne trenni tulekut arstiga nõu pidama ning ka viirusnakkused tuleks enne basseini minekut korralikult välja ravida.

Tulekul on vesiaeroobika maratonüritus

9. novembril peetakse esimest korda ülemaailmset veespordipäeva, mida tähistatakse kogu maailmas kolm tundi kestva vesiaeroobikamaratoniga. Ettevõtmises osaleb üle 40 riigi ja ürituse eesmärk on vesiaeroobika tutvustamine laiale huviliste ringile.

Eestis toimub maraton 9. novembril kella 9–12 Tallinnas Rocca Al Mare MyFitnessi spordiklubis, täpsemat infot leiab lehelt www.myfitness.ee.