Lambipirne tasub regulaarselt puhastada, sest tolm võib vähendada lambi valgustusvõimet isegi poole võrra. Teleri ekraani suurusega pole mõtet liialdada – mida suurem on ekraan, seda rohkem energiat kulub. Foto: Bulls
Nipid
28. märts 2014, 00:00

Energiasääst elutoas: pühi lambipirnid tolmust puhtaks! (6)

Mõistagi kulub elutoas energiat küttele ja valgustusele, ent kui tahes kummaliselt see ka ei kõla, on võimalik energiat säästa õige seinavärvi valikuga.

Teler

Kui plaanis on uus teler soetada, võiks eelistada LED-LCD telerit, sest see on hulga energiasäästlikum kui plasmateler või tavaline LCD-teler. Arvestada tuleks ka ekraani suurusega – mida suurem on ekraan, seda enam energiat kulub. Samuti võiks jälgida, et ekraan ei oleks elutoa jaoks liiga ere. Uuematel teleritel on olemas energiasäästurežiim ja seda on kasulik kasutada. Kui teleri kaudu tavatsetakse raadiot kuulata, siis oleks kaval lülitada ekraan ooterežiimile. Juhul kui see pole võimalik, on parem eelistada tavalist raadiot, sest see on tükk maad energiasäästlikum.

 

Kardinad

Kardinad pole ainult sisekujunduselement. Jah, need muudavad elutoa õdusamaks, kuid neil on oma roll ka toa jahutamise ja sooja hoidmise juures. Väga kuumadel päevadel aitavad just kardinad tuliseid päiksekiiri toast tõrjuda, külmal ajal tasuks kardinad akna ette tõmmata aga selleks, et tuba püsiks kauem soe.

 

Seinavärv

Lähiajal on kavas elutoas remonti teha? Aga milliseid seinavärve eelistada? Tumedad toonid võivad küll olla isikupärased ja moodsad, ent need neelavad valgust. Heleda toa valgustamiseks ei ole vaja nii palju valgust kui tumeda toa jaoks. Väga heaks seinavärviks loetakse kollast.

Muidugi tuleb seinu ja lagesid regulaarselt tolmust puhastada, sest tolm ja mustus neelavad valgust.

 

Valgustus

Lambipirne tuleks osta luumenite (lm), mitte vattide (W) järgi. Mida suurem on lambipirnil märgitud luumenite arv, seda rohkem valgust pirn annab. Pirne peaks regulaarselt puhastama, sest tolm võib lambi valgustusvõimet vähendada isegi poole võrra. Tolmune lambipirn raiskab energiat.

Ülespoole avanevad valgustid muudavad lae valgemaks. Kuna valgus peegeldub sel juhul laest tuppa, jaotub valgus toas ühtlasemalt. Ühtlasi pole õhtul teleri vaatamiseks intensiivseimat valgust tarvis. Selleks võiks paigaldada mõned seinalambid, millele piisab madalama luumenite arvuga pirnidest. Paljudes kodudes on kasutusel reguleeritava valgustugevusega lambid – ka see on nutikas lahendus valguse energiatarbimise vähendamiseks.

 

Toatemperatuur

Soojad jalad, soe keha. Kui kodus on kasutusel põrandaküte, saab toatemperatuuri alandada ühe-kahe kraadi võrra ilma, et toatemperatuuri vähenemine oleks tajutav. Nõnda võib kokku hoida 5–10 protsenti küttekuludest.

Diivanil lesides hakkab külm? Ühes püsivas asendis kaotab keha kiiremini soojust. Selle asemel et toatemperatuuri tõsta, tasub käeulatuses hoida väike tekk või pleed. Loomulikult aitab ka sokkide kandmine või soojemalt riietumine. Kütmise rusikareegel on see, et iga kraad soojemat temperatuuri tähendab 5 protsenti suuremaid küttekulusid.

 

Tuulutamine

Tuulutamine on vajalik igas toas, ent seda tuleb teha õigesti. Akent ei tohiks unustada mikrotuulutuse asendisse kümneteks minutiteks, sest nõnda immitseb liiga palju toasooja akna kaudu õue. Parem on avada aken pooleldi paariks minutiks. Sellest piisab toas õhu värskendamiseks.

 

Ooterežiim

Ooterežiimi suurest energiatarbimisest on palju räägitud. Ent kuna kodune meelelahutuskeskus asub tavaliselt elutoas, ei saa sellest üle ega ümber, kui teha juttu energiasäästust elutoas. Kuna üldjuhul asub kogu süsteem – teler, digiboks, kõlarid, muusikakeskus/raadio, videomakk – aga ühes kohas, on seda pärast kasutamist väga mugav välja lülitada, kui kasutada lülitiga pikendusjuhet. Nii on ooterežiimi vältimiseks vaja vaid ühte lülitust.