Telliskivi Loomelinnakus tutvustati mullu Ökomässu raames põhumaja ehitust. Foto: MATI HIIS
Kodu
12. mai 2014, 22:12

KÄED KÜLGE VIDEO: kuidas kerkib üks põhumaja (1)

Eestis ei üllata põhust majaga enam kedagi ning siin on viimaste aastate jooksul kerkinud juba kümneid põhust ehitatud maju.

Kuna huvi põhumajade ehituse vastu pole siiani raugenud, toome siinkohal ära ühe video, mis annab ehitusprotsessist väga hea ülevaate.

Kuid miks üldse ehitada maja endale maja põhust? Majaehituseksperdid kinnitavad, et põhust hoone ehitamine ei pruugi tulla oluliselt odavam tavamajast ning kuna tegemist üsna töömahuka protsessiga, siis valmivad põhumajad paljuski talguliste toel.

Samas on põhumajad tervislikud ja energiatõhusad, kuna näiteks selleks, et palkmaja soojapidavus oleks sama, mis põhumajal, peaksid palkseinad olema meetri paksused. Ehk põhk on kaks korda parem soojusisolaator kui puit.

Kuigi maailmas on siiani põhumaju, mis on püstitatud enam kui sada aastat tagasi, nõuavad põhumajad tavapärasest ehk veidi enam hoolitsust. Rusikareegel on, et kui majal on korralik katus, krohv ei murene, hoonel on piisava pikkusega katuseräästad ja väliskrohv algab potentsiaalse lumehange piirist kõrgemalt, siis ei tohiks hoonega mingeid probleeme esineda.