Kaamera pikslite arv on oluline lastele, kes soovivad telefoni kasutada ühtlasi fotokaamerana. Foto: MATI HIIS
Nipid
18. september 2014, 15:28

Lapsele mobiiltelefoni valides pea silmas tema huvisid ja harrastusi (3)

Nutitelefon on praegu taskus vist pea igal koolilapsel. Miks nii? Sest see nutikas seade teeb nii lapse kui ka lapsevanema elu lihtsamaks.

Alustades sellest, et tänu mobiiltelefonile on vanem lapse asukohaga kursis igal hetkel. Helistades või mobiilse internetiga telefoni asukohta positsioneerides, näeb vanem, kus laps on ja tal pole põhjust muretsemiseks. Ühtlasi võib telefoni positsioneerimine kasuks tulla siis, kui laps juhtub vahel ennast või oma telefoni sõbra juurde unustama. Kaotatud telefoni asukoha saab tuvastada hetkega.

 

Millised on telefoni lisavõimalused?

Lapsele mobiiltelefoni valides tasub kõigepealt läbi mõelda, mis on lapse jaoks kõige tähtsam. Mõelda tasub näiteks sellele, millised on lapse hobid ja harrastused, täpsemalt huvialaringid või muud vaba aja veetmise viisid.

Foto- või kunstiringis käijale võib osutuda oluliseks hea kaamera, et pilditegemist harjutada või kunstiringis meisterdatud töid üles pildistada. Orienteerumise või skautlusega tegelejale on peamine kompassi ja navigatsiooniseadme kasutamise võimalus. Muusikakooli õpilasele aga suurepärane helikvaliteet muusika ja igasuguste instrumentide kuulamiseks.

Samas tasub mõelda ka sellele, kus laps telefoni hoiab ning kuhu peaks seade mugavalt ära mahtuma. Poiste puhul on hoiukohaks sagedamini pükste tasku ja tüdrukute puhul tavaliselt mõni kott. Tuleb arvestada, et mida suurem on telefoni ekraan ja õhem seade, seda kergemini võib see taskus kahjustada saada. Eeltoodud näitajatele mõeldes saabki vanem valida lapsele tema meelistegevusi enim toetavate tehniliste parameetritega ning suuruselt õige telefoni.

 

Et telefon „ei jookseks kokku”

Kui on juba teada, milleks nutitelefoni kasutama hakatakse, siis tehnilistest näitajatest tuleb esimene valik teha operatsioonisüsteemide vahel. Enim kasutatav operatsioonisüsteem telefonides on Android. Kuna seda arendavad väga paljud tootjad, on konkurents tihe ja nende telefonide hind kõige soodsam. Peale selle on Androidi eeliseks tasuta rakenduste ääretu arv, sest näiteks Apple telefonides kasutatava iOS operatsioonisüsteemi puhul tuleb suur osa rakendustest eraldi juurde osta.

Edasist valikut tehes on tähtis ekraani suurus, mis võiks olla minimaalselt 3,2 tolli – sel juhul on seadet mugav kasutada ja käes hoida. Tähelepanu tasub pöörata ka protsessori võimekusele, mis annab telefonile suurema jõudluse. Lihtsamalt selgitades tagab selle, et telefon „ei jookse” kokku. Väiksema ekraani puhul piisab protsessori võimekusest 800 megahertsi. Kui tahta teha telefonis samal ajal mitut toimingut, näiteks filmida kvaliteetsemat (nt HD) pikemat video ja hoida käigus korraga mitut programmi, siis soovitame juba vähemalt gigahertsist protsessorit. Kui tahta teha kõike, mida nutitelefoniga üldse teha saab, peaks valima aga juba mitmetuumalise vähemalt 1,2-gigahertsise protsessori.

Kaamera pikslite arv on oluline lastele, kes soovivad telefoni kasutada ühtlasi fotokaamerana. Pildi tegemiseks, mis näeb telefonis enam-vähem hea välja, piisab 3–3,2megapikslilisest kaamerast. Kui on soov teha pilti, mida on hiljem hea ka arvutist vaadata, peaks kaamera olema vähemalt 5-megapiksliline. Kõige kallima hinnaklassi telefonid, mille kaamerad on 8–13megapikslilised, teevad juba selliseid pilte, mille kvaliteet on tihtipeale parem kui keskmisel digikaameral ja need sobivad hästi juba ka väljaprintimiseks.

 

Milline mudel on sobivaim?

Koolilapsele elu esimeseks nutitelefoniks soovitame Samsung Galaxy Trend Plus`i. See on mõõtmetelt piisavalt väike telefon, et mahtuda turvaliselt taskusse, ent samas piisavalt suur, et seadet oleks mugav kasutada ja tekst ekraanilt selgesti loetav.

10–13aastastele teismelistele sobib hästi nutitelefon LG Optimus F70. See mudel toetab kõige kiiremat internetiühendust, mis annab noortele kiire võimaluse vaadata mitmesuguseid videoid sotsiaalmeediakanalitest ja Youtube’ist.

Noortele vanuses 12–16 soovitame nutitelefoni Huawei Ascend G6. Esimene neist on stiilse välimusega aksessuaar, mis annab võimaluse ennast koos kõigi ja kõigega jäädvustada ning kõike seda ka kogu maailmaga sotsiaalmeedias jagada. Neile 12–16aastastele noortele, kes ootavad telefonilt maailmaklassi sooritust ja lepivad vaid parimatest-parimaga, soovitame telefoni Huawei Ascend P7. Peale väga võimsa sisu ning suurepärase tehnilise võimekuse (protsessoriks on neljatuumaline 1,8 GHz ) on see äärmiselt stiilse disainiga telefon. Õhuke ning viimseni viimistletud korpus teeb silmad ette nii mõnelegi teisele kuulsale mudelile. Eriline maiuspala peitub aga kaameras. Kui põhikaamera 13 MP ei ole enam nii eristuv, siis 8 MP esikaamera on ainulaadne pakkumine kõikidele selfide tegijatele.