Kõige lihtsam viis oma hambaid kaitsta on neid fluori sisaldava hambapastaga kaks korda päevas pesta, seda peaksid vanema kaasabil tegema ka väiksemad lapsed. Foto: Bulls
Nipid
23. oktoober 2014, 15:18

Lapse suuhooldusega alusta juba esimestel elukuudel (5)

Hambakaaries on hammaste haigus, millesse on haigestunud enamik inimesi maailmas.

Suutervise seisukohalt on tegemist väga tõsise haigusega, millel on pöördumatud kahjustused, ning selle ennetamisega peab süsteemselt ja järjepidevalt tegelema.

Paraku on eestlaste teadlikkus hambakaariesest üks väiksemaid maailmas. See peegeldub otseselt uuringutulemustes: Eestis leidub kaariest 60–65 protsendil lastel ja 83–100 protsendil täiskasvanuil. Viimastest vaid ligi 40 protsenti teab, kuidas saab kaariest ennetada ja milliste meetoditega võib selle vastu võidelda.

Keskmine kaariesest haaratuse näitaja erineb Eestis piirkonniti nii laste kui ka täiskasvanute seas. Laste hambad on teistest piirkondadest enam kaariesest haaratud Lõuna-Eestis ja vähem Lääne-Eestis. Selle põhjuseks on tõenäoliselt nende piirkondade põhja- ja kaevuvee erinev fluorisisaldus.

 

Laste süsteemne ja järjepidev suuhooldus

Kaariese tagajärjed võivad hambapulbis ja juureümbrises põhjustada põletikku, millega kaasneb valu ja turse. Põletik ja hambaaukudes massiliselt paljunevad mikroobid võivad koldeinfektsioonina kahjustada kogu organismi juba lapseeas. Piimahambad võivad kaariese tagajärjel kahjustuda juba 2–3-aastasel lapsel ja jäävhambad lõikumise järel, seetõttu on väga tähtis, et vanemad pööraksid oma laste suuhügieeni eest hoole kandmise harjumuse kujundamisele suurt tähelepanu.

Kuna kaariest põhjustavad süsivesikutest ja magusainetest üleküllastunud toit ja selle pikaajaline kontakt hambapinnaga, on korralik toitumine ja vähene näksimine hammaste tervena hoidmise eeldus. Laps peab saama vähemalt kolm peamist söögikorda päevas ning kaks-kolm vahepala, milleks sobib puuvili või võileib. Pulga- ja lutsukomme, mille magusained kleepuvad emailile pikema aja jooksul, ei tohiks lubada.

 

Ennetus algab juba looteeas

Lapsel kaariese ennetamisega saab tulevane ema alustada juba sel ajal, kui laps on veel loode, sest ta tervisekäitumine mõjutab lapse hambakoe teket. Kuna hambaalged hakkavad arenema juba raseduse esimestel kuudel, soodustab mineraali- ja valgurikka toidu söömine normaalset hambakoe arengut. Raseduse ajal põetud haigused ja toksiliste ainete (tubakas, alkohol) kasutamine mõjuvad aga hambakoe arengule pigem halvasti.

Kohe pärast hamba suhulõikumist tuleks külastada ka hambaarsti, et kontrollida emaili värvust ja pinna reljeefi ning hinnata võimalikke muutusi ja kaariese tekke kalduvust.

 

Hammaste hoolduse lihtsad põhitõed suurtele ja väikestele

*Kõige lihtsam viis oma hambaid kaitsta on pesta neid fluori sisaldava hambapastaga kaks korda päevas.

*Väike laps vajab hambaid pestes abi. Vanemad peaksid aitama tal hambaid pesta kuni 5.–6. eluaastani ning jälgima, et hambad oleksid korralikult pestud iga päev hommikul ja õhtul.

*Hoiduma peaks kolme peamise söögikorra ning vahepalade vahel näksimisest. Toitumisharjumusi tuleks jälgida ja pidada söögikordade vahel piisavalt vahet, et hambaid ümbritsev keskkond saaks neutraliseeruda.

*Hammastele on kõige ohtlikum valge suhkur ehk sahharoos. Maiustusi ja mahlu-limonaade tuleks tarvitada söögikordade järel. Janu kustutamiseks sobib kõige paremini vesi. Mahla või karastusjoogi joomise järel tekkinud happerünnak kestab keskmiselt pool tundi, hammastele kleepuvate küpsiste esile kutsutud happerünnak võib kesta veel mitu tundi pärast söömist.