Foto: PANTHERMEDIA SCANPIX
Mitmesugust
12. november 2014, 09:18

Hurmaa - 9 heategu korraga!

Tõlkes tähendab hurmaa ladina keeles jumalate toitu. Koos energiaga saab sealt täiusliku valiku vitamiine ja  palju mineraalaineid. Nii teedki hurmaad süües endale 9 heategu korraga! 
Hoolitseb nägemise eest

Küps hurmaa vili sisaldab suures koguses beetakarotiini, mis tugevdab nägemist ja peatab silmade vananemist.



Kaitseb kopse

Hoolitseb hingamissüsteemi eest, takistab bronhiidi teket. Kui olete kirglik suitsetaja, siis hurmaa on just teie jaoks!



Toetab südant

Hurmaa koostises on taimsed suhkrud ja kaalium, mis tugevdavad südamelihaseid ja -sooni. Tänu sellele stabiliseerib hurmaa arteriaalset rõhku ja aitab võidelda hüpertooniaga.



Tugevdab magu

Suurepärane vahend kõhuhäirete puhul.



Sobib haavadele

Küpsed viljad omavad suurepärast bakteriaalset võimet, pange puhas vili lõike- või põletushaavale ja kiire paranemine on garanteeritud.



Päästab neere

Magneesium, mida hurmaas on, aitab organismist eemaldada naatriumisooli ja tänu sellele tühjendab neere.



Ajab eemale aneemia

Viljades ja hurmaa lehtedes leidub peaaegu kõiki mikroelemente, eriti palju rauda ja vitamiine, seepärast on neist tehtud tee suurepärane vahend aneemia puhul.



Ravib kurguvalu

Suure A ja C vitamiini sisaldusega tugevdab hurmaa immuunsust. Kui aga haigus siiski tabanud, siis loputage kurku mõned päevad järjest hurmaa mahlaga, mis on lahustatud ühes klaasis soojas vees.



Ravib depressiooni

Üks küpse vili annab teie organismi magneesiumi, mis rahustab teie närve ja kindlustab hea une. Fruktoos ja glükoos hoolitsevad teie hea tuju eest.



Kuidas süüa:

Hurmaad süüakse värske või kuivatatuna, viljadest pressitakse ka mahla. Tooreste ja roheliste hurmaade mahlaga töödeldakse paberit, et see muutuks veekindlamaks. Hurmaad ümbritsev kest on küll õhuke, kuid kibe ja parkaineterohke. Vilja sees leiduvaid seemneid ei maksa samuti süüa. Kooritud hurmaa sobib suurepäraselt püreestamiseks, puuviljasalatisse, keediste hulka, jäätisele, sorbetile, koogi- ja tordikaunistuseks. Veel sobib seda kasutada riisitoitudes, liharoogades, vähiliste ja juustu juures ning jogurtilisandina. Hiinas kasutatakse magusamaid hurmaasorte suhkru saamiseks või magustatakse kuivatatud viljaga teed.



Põnevaid retsepte hurmaaga vaata

SIIT!