NAHKAPANDUD KUTSIKAS: Selle eest on Kerly Vridolini 2013. aasta jaanuaris karistatud tingimisi vangistuse ja kolme aasta pikkuse loomapidamiskeeluga.
Eesti uudised
3. veebruar 2015, 07:00

Loomapiinaja tulus kutsikaäri ei taha kuidagi lõppeda (62)

Kohtulikult karistatud kutsikate hirm kasutab nimesid Kerly Vridolin, Kerly Ploom ja Kerly Miisu ning on korraldanud aastaid koerte müüki Eestist Soome. Loomakaitsjad väidavad, et vaatamata kohtute määratud loomapidamiskeeldudele käib tulus kutsikaäri edasi.

Loomakaitsjad on nõutud. "Miks üldse ära võtta loomapidamisõigust, kui seda keegi ei kontrolli," laiutab Eestimaa Loomakaitse Liidu esimees Heiki Valner käsi.

"Meil õigused ettekirjutuste ja rahatrahvide tegemiseks või ka näiteks loomade võõrandamiseks puuduvad," kurdab Liisi Moosaar Eesti Loomakaitse Seltsist.

Kutsikad sõid nälja tõttu üksteist

Kerly Vridolin jõudis esimest korda avalikkuse huviorbiiti 8. septembril 2012, kui Laitse lähedal Pohla külas üüritud majast leiti 21 armetus olukorras koera: üks täiskasvanud peni ja ülejäänud kutsikad.

Uudistesaate "Reporter" ajakirjanikele avanes trööstitu pilt. Omapead jäetud nälgivad ning haiged loomad olid kaks endi hulgast juba nahka pistnud. Politsei selgitas välja, et kutsikaid viiakse Soome, kus Kerly oli mais 2009 üürinud elamise Kirkkonummis Helsingi külje all. Eesti Kennelliidu andmeil sai ta ametliku loa kutsikaid Soome viia 2011. aastal.

Kerlyt nuheldi 22. jaanuaril 2013 Harju maakohtus. Ta sai kaheksa kuud tingimisi vangistust kaheaastase katseajaga koos loomapidamise keeluga kolmeks aastaks, mida vürtsitas trahv Statoilist kütuse varastamise eest. Keskharidusega töötule Kerlyle oli see viies kord kriminaalselt karistatud saada, ent ei jäänud sugugi viimaseks.

Nimevahetusega uuele ringile

"Peatselt pärast siinset kohtuotsust registreeris Kerly end Soome riigis ametlikult kutsikaid maale toova isikuna ning jätkas karistamatult oma senist tegevust," räägib loomakaitse liidu esimees Valner. Neiupõlvenime tagasi vangerdades sai naisest Kerly Ploom.

Valneri andmetel vahendas Kerly Soome 102 kutsikat. Euroopa Komisjoni Traces süsteemi järgi tõi ta aga ainuüksi maist detsembrini 2013 Soome lausa 206 koera. Kutsikaid müüdi tori.fi ja Keltainen Pörssi veebilehtede kaudu.

Soome õiguskaitseorganid võtsid esialgu luubi alla perioodi märtsist 2011 veebruarini 2012. Tuvastati, et kutsikaid toodi maale ilma passideta ja nõutud vaktsineerimisteta. Eestist ja isegi Leedust hangitud kutsikaid esitleti Soomes sündinutena, et õigustada paberite puudumist, samuti kasutati võltsitud passe. Kutsikad ei saanud piisavalt vett ega sobivat toitu. Osa kutsikaid tuli viletsa tervise tõttu magama panna.

Kõige selle eest soolas Soome kohus Kerlyle 19. juunil 2014 neli kuud tingimisi vangistust katseajaga 2015. aastal juuli lõpuni, 5443 eurot trahvi ja eluaegse koertepidamise keelu.

Ühtlasi sai karistada Kerly eksabikaasa Harry Vridolin, kes väitis, et oli vaid Kerly autojuht. Soome kohus karistas Harryt 7. augustil 2014 tingimisi 75 päeva pikkuse vangistusega katseajaga 2015. aasta lõpuni, 5443eurose trahvi ja loomapidamiskeeluga kuueks aastaks.

Kutsikate kogumispunkt Märjamaal

Loomakaitsjate väitel pole aga nii Eestis kui Soomes karistatud Kerly oma tegevust lõpetanud. Loomakaitsjad seostavad teda ja tema uut partnerit Mikk Hamburgi koerakasvatusega Raplamaal. "See on Kaunisma talu, mis asub Rassiotsa külas Märjamaa vallas," väidab Liisi Moosaar. Suvel 2014 käisid Eesti Loomakaitse Seltsi vabatahtlikud nimetatud talus olukorda kontrollimas. "Tegime fotosid ja esitasime need koos omapoolse pöördumisega veterinaar- ja toiduametisse," ütleb Moosaar. Fotodelt vaatavad vastu kutsikad Pohla külast tuttavaks saanud puurides.

Praegu Kerly telefonile helistades võtab toru Mikk. Kui küsin Kerly ja kutsikate kohta, uuritakse esmalt: "Millist kutsikat?" Siis muutub toon ebalevaks "No see... Ma ei tea? Teda ei ole momendil. Ma võin edasi öelda."

Sama päeva õhtul uuesti helistades teatab Mikk: "Ei, teda ei ole. Ta on Soomes." Kerly Soome telefoninumbrit ta ei avalda. Miku sõnul tema ja Kerly kutsikatega ei tegele.

Soomes uus kohtuprotsess tulekul

Kirkkonummis tegutseva loomaarst Taija Kuroneni sõnul liigub Eestist pärit koeri piirkonnas arvukalt. "Neid tuuakse tõesti väga palju." Kutsika hinnaks nimetab arst 300–600 eurot. Kuroneni väitel käitunud Kerly juunis kohtuprotsessi ajal asjalikult, aga juba sügisel tekkisid kahtlused, et ta jätkab endise äriga. Tuli nimelt telefonikõne, et tuttaval aadressil pakutakse jälle kutsikaid müügiks.

Kerly peab arvestama, et Soomes 2014. aastal talle osaks langenud karistused käsitlevad vaid perioodi kuni veebruarini 2012. Hilisemate aegade asjus pole kohtukull veel lajatanud.

"Kahte välismaalasest naist kahtlustatakse koerte salakaubanduses ja pettuses. Politsei on teinud selle kohta eeluurimise, aga asi on veel pooleli. Meie informatsiooni järgi üks isikutest on Kerly Ploom," räägib Soome Loomakaitseühenduste Liidu kommunikatsioonijuht Maria Lindqvist ees ootavast protsessist.

Lindqvisti sõnul ei ole Kerly Ploomi kohta peale mullusuvist kohtuotsust kaebusi enam tulnud. "Tõsi, on võimalik, et ta tegutseb mingi muu nime all, nagu ebaeetilised kutsikamüüjad tihti teevad. Meiega võtavad endiselt pea iga nädal ühendust inimesed, kes on saanud haigeks osutunud koerakutsikaid inimeselt, kes on rääkinud eesti aktsendiga või kellel on eesti nimi," lisab Lindqvist.

"Kohalik veterinaararst väidab, et selline asi tema vallas küll võimalik pole, aga paraku Kerly Soome viidud kutsikate passides ilutsevad just tema pitsati ning allkirjadega kinnitatud vaktsineerimised," pahandab loomakaitsja Heiki Valner.

Kui esineda kutsika ostuhuvilisena, tunnistab Märjamaa külje all Sipas tegutsev veterinaar, et Mikk Hamburg ostab kutsikaid kokku ja müüb neid edasi küll. Kutsikaid hangib Mikk tema sõnul kogu Eestist. "No seinast seina täitsa. Väiksed, suured, mis iganes. Kõige rohkem on segaverelisi. Ta käib nende kutsikatega minu juures vahel vaktsineerimas, vahel ravimas," seletab veterinaar. "Seal peate muidugi vaatama, et on ikka terve kutsikas," manitseb ta võimalikku ostusoovi silmas pidades. "Võib-olla ma ei peaks seda üldse rääkima," muutub ta siis ettevaatlikuks. "Sellest ärist rohkem ma ei tea midagi."

Veterinaarkeskus kinnitab kutsikaäri

Veterinaar- ja toiduameti Raplamaa veterinaarkeskuse juhataja Aavo Lumi märgib, et Kerly Ploom ja Mikk Hamburg on Raplamaa veterinaarkeskusele tuttavad nimed: "Need kodanikud on olnud aktiivsed koerte väljaviijad Soome suunas."

Lumi andmetel viisid Kerly ja Mikk 2013. aastal Soome 190 koera ja 2014. aastal 80 koera. "Väga muljetavaldavad kogused. Koerte päritolu oli märgitud erinevalt, Vigala vald, Mõigu talu ja Märjamaa vald Tominga talu. Koerad on olnud enamjaolt segaverelised. Ilmselt pole kutsikaid "ise toodetud", vaid on kokku kogutud enne väljaviimist," seletab Lumi.

Raplamaa veterinaariakeskusest taotles sertifikaadi väljastamist Mikk, sihtkoha vastuvõtjaks Soomes Kirkkonummis oli Kerly Ploom. Skeem oli ses mõttes kaval, et Mikul ei olnud Eestis loomapidamise piiranguid ja Kerlyl tollal Soomes. Kui algas Soome kohtuprotsess, katkes paberite järgi ka Kerly-Miku koeraäri.