Prillimurega tuleks kõigepealt minna optometristi jutule ja lihtsama silmahäda korral küsida nõu perearstilt. Aga kui optometrist ja perearst hätta jäävad, tuleb silmaarst üles otsida.Foto: TAIRO LUTTER
Nipid
5. veebruar 2015, 16:26

Silmaspetsialistide välimääraja: kes on kes?

Silmaprobleeme on palju ja nende korral aitavaid spetsialiste leidub samuti rohkem kui üks.

Seetõttu on otstarbekas selgeks teha, kes millega tegeleb. Nii on mure korral lihtsam otsustada, kelle poole pöörduda.

Eestis on O-tähega algavaid silmaspetsialiste kolm: oftalmoloog, ortoptist ja optometrist. Lühidalt öeldes on oftalmoloog arstiharidusega silmadele spetsialiseerunud arst, ortoptist ja optometrist aga eriväljaõppe saanud oma ala spetsialistid, kel puudub arstiharidus.

 

Optometrist

Optometrist tegeleb põhiliselt prillide määramise, prilliretsepti uuendamise ja kontaktläätsede sobitamisega.

Noor terve inimene, kes tunneb, et vajab paremini nägemiseks prille, võib julgelt pöörduda optometristi poole. Samamoodi võivad talitada terved üle 40-aastased inimesed.

Optometrist tegeleb üldiselt terve silmaga, kuid kui ta peaks konsultatsiooni ajal avastama haigusele viitava seisundi, suunab ta patsiendi oftalmoloogi juurde. Optometriste võib kohata haiglates, väiksemates kliinikutes ja prillipoodides.

Kui patsient soovib prillide/kontaktläätsede kandmisest vabaneda laseroperatsiooniga, siis peaks ta pöörduma erakliinikutesse, kus neid operatsioone läbi viiakse.

 

Ortoptist

Ortoptist tegeleb silmade koostöö, silmade liikuvuse probleemide ja kõõrdsilmsusega. Kui lapsevanemale tundub, et laps vaatab kõõrdi või ta silm ei liigu täies ulatuses, on kindlasti vaja ortoptistiga konsulteerida. Vajadusel suunab ortoptist patsiendi edasi oftalmoloogi juurde.

Ka täiskasvanule on ette nähtud ortoptisti konsultatsioon, kui tal esinevad sarnased kaebused. Siinkohal võiks meeles pidada, et juhul kui probleem on tekkinud äkitselt, tuleb pöörduda erakorralise meditsiini osakonda tõsisema haiguse välistamiseks. Ortoptistid töötavad koostöös oftalmoloogidega Ida-Tallinna keskhaiglas ja Tartu ülikooli kliinikumis.

 

Oftalmoloog

Oftalmoloog ehk silmaarst tegeleb kõikide silmahaiguste diagnoosimise ja ravimisega ning teeb mitmesuguseid silmaoperatsioone.

Silmaarsti vastuvõtule tasub pöörduda siis, kui on vaja kontrollida silmade seisukorda või kui põetakse üldhaigust, mis mõjutab silma. Näiteks diabeeti ja kõrgvererõhktõbe põdevad patsiendid peaksid kord aastas oftalmoloogi külastama.

Silmaarstid ei tegele üldiselt prillide väljakirjutamise ja nende korrigeerimisega, kuid nad kirjutavad prille välja kuni 15-aastastele lastele.

Oftalmoloogid töötavad haiglates ja väiksemates kliinikutes. Lisaks tegutseb Ida-Tallinna keskhaiglas ja Tartu ülikooli kliinikumis igapäevane valvesilmaarst ehk valveoftalmoloog, kes tegeleb järsku tekkinud ja kiiret tegutsemist nõudvate silmaprobleemidega, nagu silmatrauma, söövitus, põletus, silma läinud puru, äkki tekkinud nägemiskaotus jm. Mitu nädalat ja kuud kestnud probleemide korral tuleb siiski registreeruda oftalmoloogi tavavastuvõtule, et mitte valvetuba üle koormata.

Kergema silmapõletiku ja rahetera/odraivaga võib minna ka perearsti jutule.