Apteekritel on kohustus hoida müügil kõige soodsamaid ravimeid ja teavitada inimesi hinna poolest odavamatest variantidest. Foto: TAIRO LUTTER
Nipid
19. märts 2015, 15:19

Ravimeid ostes on võimalik raha säästa

Inimesed teavad üldiselt hästi, kui tähtis on arsti määratud ravi alustada ja lõpule viia.

Palju vähem teadvustatakse seda, et määratud ravi piires on patsiendil võimalik valida eri hinnaga pakendite vahel. Inimese enda makstud summa ehk retsepti omaosalus võib mõnekuulise ravikuuri korral erineda mitukümmend eurot.

 

Sama toimega, aga erineva hinnaga ravimid

Kõik Eesti apteekides müüdavad ravimid vastavad toime ja ohutuse poolest ühesugustele kvaliteedinõuetele. Apteekides on müügil erinevate ravimitootjate samade toimeainetega pakendeid, kus ka toimeaine sisaldus ja ravimivorm (näiteks tablett) on samad. Ravimite erinevus seisneb aga hinnas.

Üldistatult võib öelda, et hinnaerinevus kulgeb eelkõige originaalravimite ja geneeriliste ravimite vahel. Originaalravimiteks peetakse ravimitootja turule toodud uudseid ravimeid, mille toimeaine või manustamisviis on senisest erineva mõjuga. Geneerilised ravimid kujutavad endast originaali koopiat, millel on tõendatult sama toime ja ohutus ehk soovimatute kõrvaltoimete osakaal. Kuna uudsele ravimile müügiloa saamiseks eelneb pikk ja kulukas kliiniliste uuringute periood, siis on tootjal mõneks aastaks ainuõigus ravimit toota ja müüa. Selle n-ö patendiaja jooksul on tal võimalik teenida tagasi ravimi väljatöötamiseks kulunud investeeringud ning säilitada huvi edasise arendustöö vastu. Võib juhtuda, et pärast patendiaja lõppu langetab originaalravimi tootja ravimi hinna geneeriliste ravimitega samale tasemele. Geneeriliste ravimite tootjad saavad alustada ravimi tootmist ja müüki pärast selle perioodi lõppu ega pea algselt tehtud uuringuid kordama. Nii on justkui pool teed käidud ja seetõttu saab ravimit turustada madalama hinnaga. Küll aga peab ka iga geneeriline ravim läbima uuringud, millega tõendatakse originaaliga sarnane ravitoime ja ohutus inimestele.

Riigipoolses ravimite hüvitamises järgitakse printsiipi, et ühesuguse toimeainega sarnaseid ravimivorme hüvitatakse ühesugustel alustel. Ühes grupis olevatele ravimipakenditele on kehtestatud ühesugune piirhind, millest riiklikku hüvitist arvestatakse. Piirhind fikseeritakse hinnalt odavuselt teise pakendi järgi. Nendest faktoritest kujunebki patsiendi jaoks erinev hind, nii et juhul kui apteegis valitud pakendi jaehind ületab kehtestatud piirhinda, maksab inimene selle ületava osa. Nõnda on see osa tinglikult välditav omaosalus ehk võimalik sääst soodsama ravimipakendi valikul. Kui valitud pakendi jaehind on aga piirhinnaga võrdne või sellest allpool, ei pea inimene täiendavat raha maksma ning kogu retsepti maksumus koosneb kahest osast: fikseeritud retsepti maksumusest ja retsepti soodusmäärast tulenevast summast.

 

Toimeainepõhine retsept

Kõikides müüdavates ravimites on toimeaine, mis avaldab inimese seisundile soodsat mõju, ning abiained, mis aitavad ravimil hoida soovitud vormi, annavad maitse, värvi jms. See kehtib nii käsimüügis olevate kui ka retsepti alusel väljastatavate ravimite kohta.

Toimeainepõhine retsept tähendab, et arst kirjutab retseptile toimeaine, mida inimesel on oma seisundi ravimiseks või kontrolli all hoidmiseks vaja. Toimeainepõhise retsepti alusel saab inimene koos apteekriga valida hinnalt sobivama variandi. Apteeker on kohustatud inimest teavitama esmalt soodsamatest variantidest, mitte ainult pakkuma kindla ravimi tootja pakendit, mida inimene on seni tarvitanud.

Mõnikord peab arst meditsiinilistel põhjustel koostama retsepti pakendipõhiselt: kirjutama retseptile konkreetse tootja konkreetse pakendi nimetuse. Eelkõige kasutatakse seda varianti ravimite puhul, kus ühes ravimis on erinevates mikroannustes erinevaid toimeaineid (näiteks kontratseptiivid), bioloogilised ravimid (näiteks insuliinid) või juhtumite korral, kus patsiendil on kindla abiaine suhtes vastunäidustus (näiteks laktoositalumatus). Arst kirjutab retseptile ka meditsiinilise põhjenduse, miks ta eelistab kindlat ravimipakendit. Tasub siiski meeles pidada, et määratud toimeaine piires pakendite vahetamine on ohutu ja nõnda võib alati selguse saamiseks arstilt järele kontrollida, kas ravimid on välja kirjutatud toimeainepõhiselt.

 

Ratsionaalne ravimikasutus

Arsti koostatud toimeainepõhine retsept ongi ratsionaalse ravimikasutuse tähtis märksõna. Lisaks on tähtis, et apteeker oskaks eri hinnaga pakendite vahel valivat inimest nõustada. Nende kahe tegutsemisviisiga luuakse eeldused, et inimene oskab vajadusel teha ratsionaalseid valikuid ja tänu sellele raha säästa. Mullu saanuks patsiendid teha ratsionaalsemaid valikuid umbes 11 miljoni euro ulatuses ehk võinuks säästa keskmiselt 1,4 eurot ühe soodusretsepti kohta.

Kuigi Eesti õigusaktides on sätestatud arstide ja apteekrite kohustused nende eelduste täitmise kohta – arstidel on kohustus kirjutada ravimeid välja toimeainepõhiselt, apteekidel kohustus hoida müügil kõige soodsamaid ravimeid ning apteekritel kohustus inimesele esmalt just soodsamasse hinnaklassi kuuluvaid sama toimeainega tooteid pakkuda –, tasub igaühel ravimite väljakirjutamise ja väljastamise ajal ka ise aktiivne olla.

 

Riigiportaalis saab ravimikulutustel silma peal hoida

Riigiportaalis eesti.ee on igaühel võimalik uurida, kas talle kirjutati välja toimeainepõhine retsept ja kas ostetud ravim kuulus hinnalt soodsamate hulka. Toimeainepõhiselt koostatud retseptil on märge „Toimeainepõhine” (Retsepti detailinfo > Andmed arsti juures > Pakendi kood, nimetus, arv). Konkreetse pakendi valikul on näha arsti põhjendus, miks just konkreetse tootja ravim oli antud raviskeemis inimesele vajalik (Retsepti detailinfo > Andmed arsti juures > Asendamatuse põhjendus). Juba realiseeritud retseptidel on retsepti andmete infokastist näha, kas ostetud ravim kuulus soodsamasse gruppi või oli soodsamaid variante. Võimalikku säästu patsiendile ehk summat, kui palju ületas ostetud ravimi hind kehtestatud piirhinda, on näha retsepti detailinfos (Retsepti detailinfo > Andmed apteegis> Võimalik sääst). Samuti näeb patsient apteekri sisestatud selgitust inimese kallima ravimi valiku kohta (Retsepti detailinfo > Andmed apteegis > Apteekri lisaselgitus).

Riigiportaalis on võimalik vaadata ka ülejäänud retseptide kohta käivat infot: millised retseptid kehtivad, kes on ravimid ostnud, milliseid ravimeid on ostetud jne. Portaali saab siseneda ID-kaardi, mobiil-ID abil või pangalingi kaudu.