Südamehaiguste ennetamiseks on tähtis liikumise regulaarsus, mitte niivõrd intensiivsus. Foto: Heiko Kruusi
Nipid
16. aprill 2015, 15:53

Rohkem liikumist, tervem süda!

Aprilli kolmas nädal (20.–26. aprillini) on Eestis traditsiooniliselt pühendatud südametervisele. Südamenädalat tähistatakse tänavu juba 23. korda.

Vähene liikumine on üks südamehaiguste riskitegureid. Selleks, et julgustada inimesi oma südame heaks rohkem tegutsema, toimub üle Eesti kogu kuu jooksul liikumisüritusi. Ürituste kohta saab täpsemalt lugeda aadressilt www.terviseinfo.ee/et/sundmused/details/1276-sudamenadal. Südamenädalat korraldab tervise arengu instituut.

 

Sammud südame heaks

* Liigu iga päev vähemalt 30 minutit, näiteks kõnni 3 kilomeetrit.

* Tervisele on kasulik aeroobne treening: jalgrattasõit, kiire kõnd, tantsimine, suusatamine, ujumine jms. Ära unusta ka lihaste treenimist, tasakaalu arendavate harjutuste tegemist ja venitamist.

* Väiksel koormusel on samuti hea mõju. Kasuta näiteks lifti asemel treppi ning bussi- või autosõidu asemel jaluta.

* Südamehaiguste ennetamiseks pane suurim rõhk regulaarsele liikumisele, mitte liikumise intensiivsusele.

* Kehalise aktiivsuse tulemusena normaliseerub vererõhk, väheneb „halva” ja suureneb „hea” kolesterooli tase, langeb tromboosirisk, kahaneb kehakaal ja paraneb ainevahetus.

 

Südamesõbralik menüü

* Söö vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju päevas (1 portsjon on umbes 100 grammi). Kartulid ei kuulu toitumise aspektist köögiviljade alla.
* Vähenda loomset päritolu rasvade hulka oma menüüs. Eelista väherasvaseid piimatooteid ja lahjat liha, kuid väldi vorste (näiteks üks väike viiner sisaldab umbes teelusikatäie rasva). Toitu valmistades eelista toiduõli.
* Söö paar korda nädalas kala. Kala sisaldab südamele kasulikke oomega-3-rasvhappeid ja D-vitamiini.
* Suurenda kiudainerikka toidu osakaalu. Kiudaineid leidub ainult taimset päritolu toiduainetes, peamiselt teraviljatoodetes, kaunviljades, puu- ja köögiviljades.
* Vali vähese suhkrusisaldusega toite ning tarvita vähem suhkrut, piira magusate jookide ja maiustuste osa menüüs.
* Vähenda soola kasutamist. Umbes kolmveerand vajalikust soolast on juba toitudes (juustus, singis jne) olemas. Vaata kindlasti toidupakendilt soolasisaldust: toidu soolasisaldus on suur, kui soola on üle 1,5 grammi 100 grammi kohta. Maksimaalne päevane lubatud kogus on 5–6 grammi ehk üks triiki teelusikatäis.

Allikas: tervise arengu instituut