Foto: Daisy Lappard
Nipid
16. aprill 2015, 17:17

Pese pesu kohvi ja aspiriiniga?! (1)

16 nõuannet pesu pesemiseks

Peseb ju masin, mis nõuandeid siin veel vaja on, võiks küsida. Lähemalt uurides selgub, et nippe ja trikke, kuidas rõivad kõige paremini puhtaks ja säravaks saada, on palju. Osa neist üllatab, teisi on lihtsalt hea meelde tuletada.

1. Hallikaks tõmbunud valgeid rõivaid leota enne pesemist soodasegus – nelja liitri kohta arvesta umbes 180 grammi soodat.

2. Valge värvi värskendamiseks võid proovida leotada riideid ka vees, mille sisse oled lahustanud viis aspiriinitabletti. Masina loputuskasti lisa seejärel klaasitäis lahjendatud äädikat.

3. Tumedaid riideid pese alati selleks mõeldud pesuainega ja võimalikult jahedas vees, sest kuum vesi kipub värvid tuhmiks muutma.

4. Tumedate riiete korral võid loputussahtlisse lisada kas tassitäie kohvi või musta teed – needki tagavad tumeda värvuse säilimise.

5. Teksapükse pese alati tagurpidi pööratuna, et need trumlis kannata ei saaks. Tasub teada, et teksade kvaliteedi ja värvuse säilimiseks eelista pesemisel võimalikult jahedat vett. Tumeda värvuse säilitamiseks võid neid enne pesemist loputada äädikalahuses.

6. Kui su riietel on küljes ebameeldiv lõhn, leota neid enne pesemist soodavees – kolme liitri vee kohta lisa pool tassi soodat. Hiljem lisa loputussahtlisse pool klaasi lahjendatud valget äädikat.

7. Kollaseks tõmbunud riideid keeda tunda aega vees, kuhu oled seganud veerand tassi soola ja soodat.

8. Ära topi masinat kunagi liiga täis – riietel pole täistuubitud masinas ruumi puhtaks saada ei mustusest ega ka pesuainest. Liiga täis masinast annab märku see, kui pesust võetud kangastel on peal heledad triibud või plekid.

9. Mõõda alati pesuvahendit, mitte ära lisa seda silma järgi. Moodsad pesuained on kontsentreeritud ja vanast harjumusest kiputakse neid endiselt liiga palju lisama.

10. Muuda pesutsüklit ja kuumust vastavalt kangatüübile – üht ja universaalset tsüklit pole olemas.

11. Puhasta pesumasinat regulaarselt – tõmba üle nii trummel kui ka sahtlid, kuhu lisad pesuainet ja pehmendusvahendit.

12. Pärast pesemise lõppu jäta masin alati avatuks, et see saaks korralikult ära kuivada. Nii hoiad ära ka ebameeldivate lõhnade tekke.

13. Käsitsi pestes alusta sellest, et täidad valamu või kausi esmalt vee ning pesuainega (lahusta see korralikult vees!) ning alles siis asetad sinna ka rõivad. Eriti oluline on see õrnade kangaste puhul, mille kiude võib voolava vee surve kahjustada.

14. Ära hakka kangast käsitsi pestes kuivaks väänama, sel moel venitad õrnad kangakiud välja. Kasuta liigse vee eemaldamiseks sama tehnikat nagu pestes ehk suru kangast kätega.

15. Pesule meeldiva lõhna andmiseks lisa pesumasinasse mõnda oma lemmikut eeterlikku õli. NB! Lahjenda kindlasti õli enne, võid teha seda näiteks sooda ja äädikalahusega.

16. Lukuga esemete puhul kontrolli, et lukk oleks lõpuni kinni tõmmatud – nii ei tee teravad lukuhambad teisi esemeid pesu ajal katki.