Vaktsineerimise tõttu on kadunud mitmed varem laialt levinud nakkushaigused. Foto: Bulls
Nipid
7. mai 2015, 14:55

Laste vaktsineerimata jätmine võib kaasa tuua haiguspuhanguid (3)

Laste hõlmatus immuniseerimiskava vaktsineerimistega on olnud üldiselt hea, kuid viimase viie aasta jooksul on see järjepidevalt vähenenud, tõdeb terviseameti peadirektor Tiiu Aro.

„Näiteks vaktsineeriti mullu Eestis leetrite-mumpsi-punetiste vastu 93,4 protsenti, lastehalvatuse vastu 94,5 protsenti, B-viirushepatiidi vastu 93,4 protsenti ja läkaköha vastu 94,5 protsenti kaheaastastest lastest,” märgib Aro. Maailma terviseorganisatsiooni soovituste järgi peaks nakkushaiguste leviku takistamiseks olema vaktsineeritud vähemalt 95 protsenti lastest. Kaheaastaste laste seas jäi soovituslik hõlmatuse tase saavutamata Tallinnas, Harjumaal, Hiiumaal, Pärnumaal, Valgamaal, Viljandimaal ja Võrumaal.

Hõlmatus väheneb peamiselt sellepärast, et järjest rohkem vanemaid keeldub oma lapse vaktsineerimisest. „Keeldumiste tõttu on meie hulgas üha enam vaktsiin-välditavatele nakkushaigustele vastuvõtlikke lapsi, näiteks mullu oli Eestis 6305 lastehalvatustõve ja 6601 leetrite-mumpsi-punetiste vastu vaktsineerimata last,” nendib terviseameti peadirektor ning hoiatab, et selline olukord loob võimalused juba likvideeritud või harva esinevate nakkushaiguste tagasitulekuks ja puhangute tekkeks, sest viirusi võivad Eestisse tuua mujal maailmas nakatunud haigustele vastuvõtlikud lapsed või täiskasvanud.

Kaitsesüstid 11 haiguse vastu

Eestis vaktsineeritakse lapsi immuniseerimiskava alusel 11 vaktsiin-välditava nakkushaiguse vastu. Nendeks on tuberkuloos, B-viirushepatiit, difteeria, teetanus, läkaköha, poliomüeliit, mumps, punetised, leetrid, Haemophilus influenzae tüüp b ja mullu lisandunud rotaviirus.