Rindade kontrolliks ja uurimiseks kasutatakse röntgenikiirgust, kuid uuringu ajal saadav doos on väga väike ega mõju tervisele kahjulikult. Foto: Bulls
Nipid
21. mai 2015, 14:07

Mida saab teha rinnavähi õigeaegseks avastamiseks?

Rinnavähi kahtlusega arsti poole pöördumise põhjuseks on enamasti see, et naine on avastanud rinnas n-ö tüki.

Peale selle võivad ohumärkideks olla muutunud rinnakuju (näiteks naha sissetõmme rinnal), rinnanibu sissetõmme, eritis rinnanibust, rinna nahavärvi muutus või kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine. Pahatihti tähendab see aga juba haiguse arenemist algkoldest kaugemale. Igasuguste kaebuste või kahtluste korral tuleb kindlasti kohe pöörduda oma perearsti või naistearsti poole.

 

Varases staadiumis rinnavähk ei ole enamasti märgatav ega tuntav

Rinnavähki on võimalik avastada enne, kui kasvaja on märku andnud ja levima hakanud. Üheks võimaluseks on sõeluuringutel kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia. Rindade kontrolliks ja uurimiseks kasutatakse röntgenikiirgust, kuid uuringu ajal saadav kiirgusdoos on väga väike ega mõju tervisele kahjulikult.

Mammograafial on varases staadiumis rinnavähi avastamise juures ülioluline roll, sest ülesvõte võib näidata rinnas tekkinud muutusi isegi kuni kaks aastat enne seda, kui naine või ta arst neid tunneb.

Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50–62 aastat kaheaastase intervalliga. Tänavu kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1953, 1954, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963 ja 1965.

Korras uuringutulemus annab meelerahu ja teadmise, et ollakse ise oma tervise huvides teinud olemasolevate võimaluste piires parima. Tähtis on teada, et varakult avastatud rinnavähk on paremini ravitav, võimaldab vajadusel kasutada rinda säästvaid operatsioonimeetodeid ning on tervenemise eelduseks.

 

Mida on vaja sõeluuringus osalemiseks?

Neil aastatel sündinud naistele saadab tervise arengu instituut postiga nimelise kutse rahvastikuregistris olevale aadressile. Kutse saavad naised, kellele ei ole hiljuti rindade uuringut või PAP-testi tehtud. Kõik kutsed ei pruugi ühel või teisel põhjusel adressaadini jõuda, kõige sagedamini on põhjuseks ebatäpsed andmed rahvastikuregistris.

Uuringul osalemiseks ei pea tegelikult kutset ootamagi. Kui naise sünniaasta on tänavu kutse saajate nimekirjas ning ta ei ole vähemalt kaks aastat mammograafilisel uuringul käinud, siis tuleb lihtsalt helistada kõige sobivamasse tervishoiuasutusse. Registreerumisel kontrollitakse eelkõige sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Sõeluuringutele registreerumise kohta saab rohkem infot haigekassa kodulehelt www.haigekassa.ee/ennetus. Liikuva mammograafiabussi ajakava leiab aadressilt www.haigekassa.ee (rubriik „Inimesele” > „Haiguste ennetamine” > „Vähi sõeluuringud”).

Lisa võib küsida haigekassa infotelefonilt 16 363.