Robotniiduki kasutusmugavus ja palju väiksem elektrikulu on argumendid, mis võivad suurema hinna üles kaaluda, nendib Stokkeri tootejuht Urmas Prints. Foto: Stokker
Nipid
4. juuni 2015, 16:00

Robotniiduki omanik saab rohkem vaba aega nautida (1)

Eestis on robotniiduk eeskätt lükatava muruniitja asendaja, kuid Skandinaavia maades asub see murutraktori asemele, märgib Stokkeri tootejuht Urmas Prints.

Otse loomulikult maksab robotniiduk lükatavast muruniitjast rohkem ja võib olla isegi murutraktoriga samas hinnaklassis. Aga mugavus ja palju väiksem elektrikulu on argumendid, mis võivad suurema hinna üles kaaluda. Tänu tihedale niitmisele paraneb ka muru kvaliteet.

 

Millal robotniiduk niidab?

Masin käib niitmas nii, nagu omanik on selle programmeerinud. Niitmiseks on parim aeg tööpäeviti kella 7–11 ja osal robotniidukitel ongi vaikimisi see ajavahemik sisestatud. Robot võib niita kogu aeg, käies vahepeal laadimas.

 

Kuidas valida sobiv mudel?

Enamasti algab jutt rahast. Esmalt selgitame välja, kui suur on niidetav pind. Eri suurusega aedadele on eri robotniidukid. Praegu kehtib valem: üks robotniiduki euro aia ruutmeetri kohta. Odavaim korralik niiduk maksab umbes 900 eurot.

 

Kas robot kardab vihma?

Robotniiduk ei karda vihma, kuid suure vihmaga soovitame selle murult ära kutsuda, sest nõgusatesse kohtadesse kogunev vesi võib niiduki elektroonika rikkuda.

 

Mida teha, kui aias on kalded?

Aiad on erinevad: neis võib olla nõlvu ja kraave. Üldiselt on robotite ronimisvõime 30 protsenti ehk 20 kraadi, kuid näiteks Wiperi valikust leiab ka kuni 45-protsendisel kaldel töötada suutva roboti.

 

Kuidas robot saab niitmisega hakkama siis, kui aed on liigendatud?

Kui on tarvis, et robot käiks näiteks maja ees ja läheks seejärel kuuri taha, siis lihtsamad robotid seda ei suuda, kuid keerukamaid on võimalik programmeerida kindlatel pindaladel liikuma. Üldjuhul ei kipu robotid muruplatse ühendavaid kitsaid läbiviike seadistamata üles leidma.

 

Kas käbid ja oksad on robotile ohtlikud?

Üldiselt ei ole, aga need soovitatakse ära korjata, sest kõik, mis on murust tugevam, kulutab terasid rohkem. Terasid on kahte tüüpi: vaiksemad ja võõrkehadele vastuvõtlikumad lendterad ning kolmik- või neliktäismassterad.

 

Kas aiaomanik suudab robotniiduki väljaku ise üles panna?

Kui juhendit järgida, saab hakkama küll. Liigendatud aias on ülespanek keerukam, siis on soovitatav kutsuda kogemustega paigaldaja. Enamik müüjaid pakuvad selleks tuge.

 

Kas lemmikloomad kardavad roboteid?

Oleme tähele pannud, et robotid ei puuduta koeri ja kasse ning need omakorda robotit. Kui mõnel koduloomal tekib liikuva niidukiga liiga usalduslik suhe, tuleks ta sealt eemale kutsuda, sest robotniidukil on liikuvad terad.

 

Kas seade võiks olla varaste huviorbiidis?

Robotniidukit pole mõtet varastada, sest enamik tootjaid registreerivad robotid oma andmebaasis ja tavaliselt on hooldaja juures õige omanik näha. Masinad on varustatud PIN-koodiga. Et niidukit oleks võimalik kasutada, peab varas kaasa võtma ka laadimisjaama ja selle lahtivõtmine on juba suurem töö.