Foto: Stock
Nipid
17. juuli 2015, 16:59

Aiast näkku!

Suvisel ajal on aiast saada marju, köögivilju ja maitsetaimi, millega võib peale sissesöömise ka keha turgutada ja vabaneda näiteks tselluliidist. Värske kraam sobib alternatiiviks ja vahelduseks igapäevastele toodetele.

 

Noorendav mask

Maasikatest, jogurtist ja meest valmistatud näomaskil on noorendav toime. Lisaks tagab mask kauni ja värske jume.

Püreeri mikseriga pool klaasi maasikaid, lisa kolm supilusikatäit jogurtit ja teelusikatäis mett. Hoia maski näol 15–20 minutit. Maski võib teha ka vaarikate või mustikatega.

 

Teeleht haavale

Teeleht on looduslik plaaster, mida võib panna väiksema haava peale, et veritsus kiiremini pidama jääks ja et haav paremini kokku kasvaks. Teelehel on ka verd puhastav toime, samuti võib neid kasutada haavadel, mis ei taha hästi paraneda.

 

Silmaalused kotid

Värskest vesiheinast tehtud pudrumähis või kurgilõigud suudavad vähendada silmaaluseid kotte. Silmaümbruse nahka saab elustada ning kirgastada ka sidruni ja naturaalse jogurtiga. Ole siiski ettevaatlik, et endale midagi silma ei ajaks!

 

Paistes silmadele

Kui sind kimbutavad peale silmaaluste kottide ka paistes silmad, võid endale varakult valmis teha kurgipadjakesed. Selleks pressi kurgist mahl välja, leota selles vatipatju ja pane need suletavas kilekotis sügavkülma. Vajadusel võta kaks patja välja ja hoia neid 10–15 minutit silmadel. Tunned silmade ümber kohest värskust.

 

Ravivann tselluliidi vastu

Igapäevane soe 20–30minutiline ravimtaimevann ravib tselluliiti ja lõõgastab. Võimaluse korral tee istevanne − see stimuleerib rohkem erituselundite tööd ja kiirendab ainevahetust.

Istevanniks on vaja umbes 200 grammi värskeid taimi. Lase neil 15 minutit 4–5 liitris kuumas vees tõmmata ja seejärel kurna tõmmis vannivette. Vannivesi võiks olla paar kraadi soojem kui kehatemperatuur. Ravimtaimevanni mõjul aktiveerub vereringe ja erituselundite töö, tõhustub jääkainete väljutamine ja tselluliit hakkab kaduma. NB! Vanniks ei tohi kasutada limaskesti ärritavaid taimi!

 

Puhastav tee

Mitmetel ravimtaimeteedel (nt võilill, nõges, raudrohi, kaselehed) on organismist vedelikku väljutav ja puhastav toime. Sellist teed sobib hästi juua ka enne tselluliidivanni ja selle järel.

 

Tselluliit

Saunas pane istumiseks tagumiku alla rabarberileht, milles leiduv oblikhape lagundab tselluliiti. Rabarberilehti võib saunas ka ümber puusade ja reite mässida. Ka takja- ja paiselehe lehtedel on toniseeriv toime.

 

Pehmed juuksed

Kuivade, kahjustatud ja takuste juuste pehmendamiseks võid neid loputada kaselehetõmmisega. Kui kasutad saunas vihtlemiseks kasevihta, ära kalla selle leotamiseks mõeldud vett pärast viha kasutamist ära, vaid loputa sellega juukseid. Juukseid võib loputada ka kõrvenõgese- ja takjatõmmisega.

 

Keha loputamiseks

Naharakke uuendav ning rasvumise ja tselluliidi vastu toimiv kasetõmmis sobib suurepäraselt ka keha loputamiseks. Kase- ja nõgesetõmmise võid omavahel kokku segada.

 

Kõõmast vabaks

Kui sind kimbutab kõõm, saad selle vastu abi kummeli-, naistepuna-, raudrohu-, paiselehe-, kõrvenõgese-, nõmmliivatee- või takjatõmmise kasutamisest. Vala vaid sobivale ürdile kuum vesi peale, lase kümme minutit tõmmata ja jahuta enne kasutamist.

 

Kuiv nahk

Kuiv, ketendav, punetav ja allergilise lööbega nahk tähendab sageli A-vitamiini puudust. Kuiva naha raviks riivi ära üks porgand ja lisa sellele üks munakollane. Määri segu näole ja hoia 20 minutit. Loputa mask sooja veega maha. Protseduur on tõhusam, kui seda teha kaks korda nädalas.

 

Jume saamiseks

Nahale tõmme jume andmiseks, selle vitaminiseerimiseks ja kortsude silendamiseks tee iga päev tomatisisust tehtud maski ja hoia seda nahal 10–15 minutit.

 

Väsimus ja kortsud

Keeda üks suur kartul vähese piimaga ja tambi pudruks. Lase pudrul jahtuda ja määri see näole ja dekolteele. Mask võtab kohe ära väsimuse ja silendab kortse.

 

Valutav selg

Saunas käies kasuta kindlasti võimalust ennast värske kasevihaga vihelda. Selleks et seljavaludest priiks saada, määri end enne lavale minemist ja vihtlemist meega kokku. Kaseviht leevendab lihaspingeid ja liigesevalusid, lisaks pehmendab vihtlemine nahka.

 

Poorne nahk

Lõtvunud ja poorse naha raviks tee mädarõikast ja õuntest toorpudrumaski. Lisa kahele riivitud õunale supilusikatäis riivitud mädarõikajuurt ja määri saadud segu probleemsele piirkonnale. Lase toimida 10–15 minutit. Loputa segu sooja veega maha.