On leitud, et liigne nutitelefoni kasutamine halvendab mälu, kuid samas on loodud nutirakendusi, mis on mõeldud just mälu treenimiseks. Foto: TAIRO LUTTER
Nipid
13. august 2015, 15:05

Mälutreening aitab uut infot paremini meelde jätta

Järjest enamatel inimestel on töökohal tarvis suurt hulka infot läbi töötada ja sellest vajalikku meelde jätta. Mida mälu parandamiseks ette võtta?

Leidub mitmesuguseid viise, kuidas oma mälu treenida, et rohkem vajalikku teavet meelde jääks. Üks võimalus on osaleda mälutreenimiskursusel, kus õpitakse lihtsalt omandatavaid tehnikaid, mis võimaldavad süsteemselt meelde jätta arve, nimesid, nägusid jms. Selliste kursuste põhieesmärk on inimesel aidata mõtlemisprotsessi korrastada ja organiseerida, tänu millele ta suudab mälu igapäevaselt tõhusamalt kasutada. Seega ei treenita kursustel mitte niivõrd mälu, vaid harjutatakse mälu kasutamise oskusi, süsteemsust, loovust ja kujutlusvõimet, kinnitavad mälutreenerid.

Mälu treenimiseks saab appi võtta ka nutirakendusi. Ühelt poolt näitavad IT-turvalisusega tegeleva ettevõtte Kaspersky Lab Suurbritannias tehtud uuringu tulemused, et liigne nutitelefoni kasutamine halvendab mälu – inimesed harjuvad salvestama teavet telefoni ning seetõttu ei tea peast isegi telefoninumbreid. Samas on loodud rakendusi, mis on mõeldud mälu treenimiseks ja arendamiseks ning mille abil saab õppida meelde jätma telefoninumbreid, fakte, tsitaate ja muud olulist infot, märgib Samsungi tooteekspert Henry Tiitus.

 

5 mälu treenivat rakendust

Lumosity

Eidetic

Learn World History

Flags of All World Countries

Trivia Crack