Uuringutes on leitud, et e-sigareti tarvitaja väljahingatav õhk ei ole ainult puhas veeaur, vaid sisaldab mitmesuguseid mürgiseid aineid. Foto: MATI HIIS
Nipid
3. september 2015, 14:02

E-sigaret ei ole ohutu alternatiiv tavasigaretile (5)

Kui tubakasuitsu kahjulikkusest ollakse üldiselt teadlikud, siis e-sigarette peetakse ekslikult ohutuks.

Kuid e-sigarettide tarvitaja väljahingatav õhk sisaldab samuti mürgiseid aineid, mis on kahjulikud nii talle endale kui ka tema läheduses viibivatele inimestele, kinnitab tervise arengu instituudi tubakavaldkonna vanemspetsialist Liina Üksik.

Tema sõnul sisaldab e-sigareti suits mitmesuguseid kemikaale ja kantserogeene, sealhulgas sõltuvust tekitavat nikotiini ja hingamisteid ärritavat propüleenglükooli, aga ka formaldehüüdi ja atseetaldehüüdi, mida seostatakse vähi tekkega. Nende ainete täpne sisaldus varieerub tooteti.

„Kunagi peeti ka tavasigarette ohutuks, kuid 50 aastat teadusuuringuid andis kinnituse, et nii see ei ole. E-sigarette on uuritud vaid mõned aastad, kuid juba on leitud, et e-sigareti kasutaja väljahingatav õhk ei ole puhas veeaur,” ütles Üksik. „Kuna tubakaseaduses sätestatud siseruumides suitsetamise keeld ei laiene kahjuks e-sigarettidele, siis näeme palju seda, kuidas inimesed tarvitavad e-sigaretti siseruumides, poodides, restoranides ning teiste inimeste läheduses. Paraku võib ka e-sigareti suitsetaja olla ohuks kõrvalseisjatele,” lisas ta.

E-sigarettide kasutamine on viimase kahe aasta jooksul Eestis kolmekordistunud ning eriti populaarne on see noorte seas. „Mullu Eestis läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et 38 protsenti põhikooliealistest poistest ja 28 protsenti tüdrukutest on tarvitanud e-sigaretti,” rääkis Üksik. Maailma terviseorganisatsiooni andmetel kujutab e-sigaret endast väravat, mille kaudu eelkõige noored sisenevad nikotiinisõltuvusse.