Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
10. september 2015, 16:33

Patsientide nõukoda: saatekiri ei asenda eriarsti (1)

Eesti Patsientide Nõukoda ei toeta haigekassa ettepanekut kehtestada saatekirjanõue silmaarsti ja günekoloogi juurde ning leiab, et see võib kujuneda järjekordseks lisatakistuseks patsiendi pääsemisel eriarsti juurde.

Saatekiri ei asenda eriarsti, eriti juhtudel, kus perearstil puudub aparatuur ja väljaõpe vastavate seisundite hindamiseks, teatas patsientide nõukoda.

Nimetatud meede järjekordade kunstlikuks lühendamiseks ei saa töötada kas või juba seetõttu, et Eestis ei ole probleeme mitte ainult eriarstide, vaid ka perearstiabi kättesaadavusega, vahendab portaal Med24.

Tervishoiusüsteemi üks eesmärke on haiguste ennetamine ja avastamine nende varajases staadiumis. Kuidas saab seda eesmärki aga täita, kui ettepaneku tegemise ühe põhjusena on nimetatud haigusseisundit mittetuvastanud visiitide arvu suurenemist?

Teadaolevalt on emakakaelavähi suremus Eestis üks kõrgeimaid Euroopas just hilise avastamise tõttu. Seetõttu ei saa Eesti tervishoiusüsteemi ning patsiendi jaoks olla midagi odavamat ja paremat, kui tõeks mitteosutunud haiguse kahtlus või oma valdkonna spetsialisti õigeaegselt avastatud kasvaja.