Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
22. november 2015, 10:45

Tekst ilmus esmakordselt 2010. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Mida teha seenemürgistuse korral? (6)

Mida teha seenemürgistuse korral, õpetab perearst Külvi Peterson.

Kuidas mürgistust ära tunda? Mürgistust iseloomustab järsku algav halb enesetunne, iiveldus, nõrkus, oksendamine, kõhuvalu, külmatunne, pearinglus, kahvatus, raskematel juhtudel unisus, teadvuse hägustumine, nägemishäired, kõnehäired.

Mida teha, kui kahtlustad mürgistust? Mine kiiresti arsti juurde! Tegemist on erakorralise haigestumisega ja kõige parem on minna erakorralise meditsiini osakonda või pöörduda haigla vastuvõttu.

Seisund võib muutuda kiiresti ja seetõttu on mõistlik tegutseda kohe, kui seenemürgistust kahtlustad, raskemaid nähte ootama jääda ei tasu.

Mida haiglas tehakse? Diagnoositakse, millega tegu, ja selle põhjal määratakse ravi. Seenemürgid on erineva toksilisusega. Ravi eesmärk on toksiinide organismist väljutamine, samuti elutähtsate organite funktsiooni säilitamine, neeru- ja maksapuudulikkuse ärahoidmine ning ravi.

Mida teha mürgistuse vältimiseks? Et mürgistust vältida, tuleks süüa seeni, mida tuntakse, samuti tuleks neid piisavalt ja nõuetekohaselt töödelda.

Kui tihti tuleb seenemürgistusi ette? Harva. Mürgistuste esinemine sageneb kohe, kui seenesaak on rikkalik ja suuremale seltskonnale tahetakse pakkuda midagi eksootilist, kuid üle oma võimete käivat.