Tartu Raekoja platsil peaksid jõulude eel tegevust leidma nii väiksed kui ka suured linlased ja külalised. Aldo Luud (Õhtuleht)Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
3. detsember 2015, 16:49

Kiigemetsa autor: jõulude ajal võiks iga eestlane Tartus ära käia! (1)

Tartu Raekoja platsile rajatud Kiigemetsa idee autor ja teostaja Tarmo Ladva loodab, et nii nagu igal suvel tahab eestlane korra Pärnus ära käia, võiks eestlased käia talvel uudistamas imelist Tartu raeplatsi.

Tartlased oskavad üllatada: kui 2009., 2010. ja 2014. aastal on jõulude eel ja ajal olnud Raekoja platsil lodi, siis tänavu on linna tähtsaimale väljakule kerkinud kuusemets. Kuna metsas saab ka kiikuda, ongi Raekoja platsist saanud jõuluootuse ajal Kiigemets.

Varasematelgi aastatel jõululinna rajamist korraldanud Tarmo Ladva tunnistab, et Kiigemetsa loomise idee on tema peas juba mõnda aega olnud, aga just tänavu tundus olevat parim aeg see ka teoks teha.

Nii ongi raeplatsile 400-ruutmeetrisele alusele kerkinud kuused, mis saadi riigimetsa majandamise keskuse (RMK) abil. Ladva rõhutab, et tegemist on hooldusraie ajal maha võetud puude latvadega. „RMK ütleb, et kui tavaliselt võetakse sellised puud nelja meetri kõrguselt maha ja ladvaosa läheb puiduhakkeks või väljaveoteede täiteks, siis sedapuhku on need puud võetud maha seitsme meetri kõrguselt. RMK ütles kohe, et see projekt on lahe ja nad tulevad sellega kaasa, aga kasutada tuleb olemasolevaid puid, mitte selle ettevõtmise jaoks puid maha võtta,” räägib Ladva idee taustast veidi lähemalt.

Ja kiiged? Lastele peab ikka raeplatsil tegevust olema ning kiikesid oleks kunstnik nii ehk naa platsile jõuluajaks tuua tahtnud. „Näiteks ühel aastal oli Raekoja platsil karussell, mille me rentisime. Aga see oli tasuline. Kui on jõuluaeg, siis see tekitab lihtsalt pahandust … maksa ja maksa,” ütleb Ladva ning leiab, et tasuta kiiged sobivad jõulumeeleollu hulga paremini kui tasuline karussell.

„Kiigemets on lihtne, lahe ja arusaadav. Ja eks me ikka metsarahvas oleme, seetõttu inimestele meeldibki, kui Raekoja platsile on toodud hakkepuitu ja sinna kuused sisse torgatud. Kiikumine haakub sellega hästi. Muusikaline taustki on sobiv, sest aeg-ajalt kõlavad Eesti lindude hääled. On küll tulnud tagasisidet, et näiteks kägu ei ole ju talvelind. Muidugi on see õige, aga asja mõte on lastele lindude hääli õpetada. Sel nädalal hakkavadki lastega siin tegelema rebane ja jänes, kes loevad muinasjutte ja korraldavad viktoriine.”

Tänavuaastane Raekoja plats on juba tartlastelt kiita saanud, piltpostkaardilikke vaateid jagatakse ohtralt ka sotsiaalmeedias. „Eestlastel on kombeks suve jooksul korra Pärnus ära käia, et suvi ikka korda läinuks pidada. Minu mõte on, et jõulude ajal tuleks Tartus ära käia, sest jõuluaegne Tartu Raekoja plats on ikkagi midagi erilist,” leiab Ladva. Esimest korda oli ta Tartu jõululinnaga seotud 2000. aastal – juba tollal pandi üles ka valguskardinad. „Valguskardinate idee on laiem. Tegelikult võiks Küütri ja Küüni tänaval ka need katused peal olla, siis tekiks eriline ruumitunne,” räägib Ladva.

Just tema oli ka mees, tänu kellele lodi Jõmmu 2009. aastal esimest korda Raekoja platsile jõudis. „Kemplesin kolm aastat, et linna käest lodja transportimiseks raha saada. Toona kardeti, et 28-tonnine lodi ja 25-tonnine kraana võivad kahjustada platsi all olevaid kommunikatsioone. Lodja Raekoja platsile toomise mõte oli laiem: rõhutada Tartut kui sadamalinna ja tähtsustada Tartut kui jõelinna. Järgmistel aastatel tuleks seda teemat võib-olla veel intensiivsemalt kasutada,” lisab Ladva.

----------------------

Kiidab Rakvere jõulukuuske

Kiigemetsa idee autoril Tarmo Ladval jätkub kiitust ka tänavuse kõige erilisema jõulupuu, vanadest akendest kokku pandud Rakvere jõulupuu kohta. „Rakvere peale olen ma positiivses mõttes kade. Lahe, et kuusk on tehtud kasutatud asjadest,” kiidab Ladva Tartu kõrgema kunstikooli vilistlase, praeguse Rakvere linnakunstniku Teet Suure loodud jõulukuuske. Esimesel advendil sai näha, missugune näeb akendest kuusk välja pimedas.

„Meile Tartussegi oleks vaja sellist noort kunstnikku, kes n-ö põleks Tartule. Linnakunstnik peakski olema see, kes isegi siis, kui raha ei ole, pakuks ideid välja, et väikeste asjadega tuua linna soojust.”

----------------------

Teine advent

Pühapäeval kell 16 süüdatakse Tartu Raekoja platsil teine advendiküünal ning seejärel esinevad Kivilinna kooli poistekoor, Miina Härma gümnaasiumi poistekoor, Mart Reiniku kooli poistekoor ja meeskoor Gaudeamus.

Kell 14.15 kõneleb Kiigemetsas lemmikloomade jaoks ohutust pühadeajast Tartu veterinaar Janne Orro. Kell 16.30 saab Kiigemetsas osaleda töötubades.

Vaata ka: www.joululinntartu.ee.