Rakett Atlas V ja varustuslaev Cygnus Cape Canaverali kosmodroomilFoto: Aubrey Gemignani
Jõulud
4. detsember 2015, 11:02

JÕULUKINGID VÕIVAD HILJAKS JÄÄDA. Halb ilm lükkab rahvusvahelise kosmosejaama varustamist edasi

Maa orbiidil tiirleva rahvusvahelise kosmosejaama varustamisega on viimase aasta jooksul pidevalt äpardusi juhtunud. Täna hommikul läks järjekordne varustuslaeva start kehva ilma pärast luhta, vahendas Deutsche Welle.

Floridast Cape Canaverali kosmodroomilt startima pidanud laevale Cygnus oli valmis pandud läbi aegade raskeim kosmosesaadetis - ligemale 3,3 tonni varustust. Paraku oli pilvkate Floridas nii tihe, et 14 minutit enne plaanitud  starti otsustasid lennujuhid selle ära jätta.

Järgmine katse on plaanis teha laupäeval. Paraku ei luba sünoptikud ilma paranemist.

Kosmosejaama varustajaid on viimasel ajal saatnud pidev ebaõnn. NASA lepingupartneritel läksid luhta 2014. aasta oktoobrisse ja 2015. aasta juunisse plaanitud stardid. Kosmosejaama suundunud Vene kosmoselaev Progress muutus aprilli lõpus juhitamatuks ning langes mai lõpus Maale tagasi.

Rahvusvahelise kosmosejaama asukad vajavad täiendust toiduvarudele, kuid samuti oodatakse riideid, teadusinstrumente ja loomulikult ka jõulukinke.

Kui varustuslaeva stardid veel mõnda aega ebaõnnestuvad, muutub asi kriitiliseks. Kosmosejaamas on toitu veel ainult aprillikuuni.