Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kutsub jõulupuud metsast ise tooma.Foto: Kaupo Kikkas
Jõulud
10. detsember 2015, 13:24

RMK kutsub metsa kuusele! (4)

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kutsub tänavugi jõulupuud metsast ise tooma. Klassikalise talveilma puudumine võib meele küll kurvaks teha, ent sobiva kuuse leidmist see isegi lihtsustab.

RMK metsakasvatuse peaspetsialist Toomas Väädi sõnul tohib kuusepuud võtta sealt, kus tal pole lootust suureks kasvada: "Teede ja kraavide servadest, elektriliinide ja vana metsa alt."

Kuuski ei tohi raiuda metsanoorendikest, kuhu nad on inimese poolt istutatud või kus neist on sirgumas palgipuud.

Sobiva kuuse otsimist tuleks Väädi sõnul alustada riigimetsa kaardi uurimisest. "Seal on tumerohelisega tähistatud see osa riigimetsast, kust tohib kuuske võtta. Tumepruuniga on tähistatud kaitstavad alad ja helerohelisega teiste omanike metsamaa, kust kuuse võtmine on keelatud," sõnas ta.

Riigimetsa kaardi leiab RMK kuuseveebist ja mobiilirakendusest. Metsas olles saab oma asukohta kontrollida RMK mobiilirakenduse abil. Riigimets on looduses ka valdavalt siltidega tähistatud.

Kuuse eest tuleb tasuda enne selle raiumist või saagimist. Jõulupuude hinnad on samad, mis eelmistel aastatel – kuni ühemeetrine kuusk maksab 3 eurot, 1-2meetrine 8 eurot ja 2-3meetrine 13 eurot. Maksta saab mobiilimaksega või pangaülekandega, makset tõendav SMS või panga väljavõte peab metsas kaasas olema.

Küsimuste korral aitab [email protected] või RMK kuuseabi telefon 676 7500, mis töötab 1.-31. detsembrini iga päev kell 9-18, v-a 24.-27. detsembril.

Eelmisel aastal toodi RMK metsast 9600 kuusepuud. Nagu paljudel varasematelgi aastatel, kingib RMK ka tänavu asenduskodudele sadakond jõulupuud.