Foto: Aldo Luud
Jõulud
21. detsember 2015, 21:36

Jõuluvürtsid: head tujule ja tervisele

Kaneel, nelk, ingver jt vürtsid loovad oma aroomidega jõulumeelelolu ja tõstavad pimedal ajal tuju. Neil on aga ka tervisele kasulikke mõjusid – vürtsid aitavad kaasa seedimisele ja rahustavad ülekoormatud magu, tuletab meelde portaal toidugaterveks.com.

Kardemoni on kasutatud India köögis ja meditsiinis juba üle 2000 aasta. Ta on tuntud oma seedimist soodustava toime poolest. Nii et tõeline jõulukingitus kõhule.

Portaali Toidutare retseptivaramu kinnitab, et peale eri küpsetiste aitab kardemon jõulumaitsenüanssi anda küülikule ja kanale. Kana, samuti kõrvitsa hea kaaslane on ingver, mis samuti turgutab seedimist.

Jõulude juurde kuuluvad enesestmõistetavalt piparkoogid – aga miks mitte ka piparkoogipart või -kana. Kui ise kaneeli-nelki-kardemoni ja ingveripulbrit õiges vahekorras kokku segada tundub keeruline, siis piparkoogimaitseaines on juba kõik jõuluvürtsid koos ning kanaga sobib see suurepäraselt. Eriti kui enne ahju panekut toppida kana kõht täis õunu, pähkleid, mandleid, kuivatatud aprikoose ja teisi puuvilju – täpselt nii nagu kellegi meeldib ning rahakott ja fantaasia lubavad. Jõuluhõngu saab vürtsidega lisada teistelegi lihadele.

Idamaiste vürtsidega maitsestatud toite valmistati peamiselt pidusöökideks, sellega rõhutati sündmuse pidulikkust ja näidati enda kuulumist ühiskonna kõrgkihtidesse, tõdeb ajaloolane Inna Põltsam-Jürjo oma raamatus "Pidusöögist näljahädani. Söömine-joomine keskaja Tallinnas". Seega on vürtsid jõululaual kindlasti omal kohal – see on ju aasta kõige pidulikum söögikord. Ja kuna see kipub päevi kestma, kuluvad ka kõhule ära seedimist soodustavad vürtsid.