Foto: Laura Oks
Jõulud
22. detsember 2015, 14:04

President Ilves osaleb ilmselt kodukandi kiriku jumalateenistusel (44)

Õhtulehe andmetel president Toomas Hendrik Ilves jõululaupäeval niinimetatud ametlikul jõuluõhtu jumalateenistusel Haapsalus ei osale, vaid eelistab tõenäoliselt oma kodukirikut Hallistes.

Lennart Meri algatas omal ajal traditsiooni, et president külastab jõululaupäeva õhtul kirikut, kust ETV ülekande teeb. Tänavu on selleks Haapsalu toomkirik ja ülekanne algab neljapäeval kell 17. Ilvest seal ei näe. Sellele viitab seegi, et saatekavas on märgitud, et presidendi tervituse loeb ette hoopis Lääne maavanem Neeme Suur. 

Presidendi kantselei kõneisik Piret Pert selgitab: "President Ilves on alates oma ametiaja algusest lähtunud sellest, et igaühel - sõltumata ametikohast - peaks olema võimalus olla jõuluajal oma lähedastega. Ta ei ole riigipeana kunagi sõitnud jõuluõhtul just sinna
kirikusse, kust toimub ERR-I ülekantud jumalateenistus, küll aga on käinud
kodukandi kirikus."

Viimase all peab ta silmas kirikut Hallistes. Sealse kiriku perenaine Aita Laks meenutab muigamisi, et omal ajal joosti lausa tormi, et riigipead oma silmaga näha. "Kõik tahtsid näha, joosti ühe ukse juurest teise juurde ja oodati riigipead. Minulgi õnnestus tema kätt suruda."

Laksi sõnutsi viimastel aastatel siiski Ilves nende teenistusel pole käinud. "Ei tea ka selle aasta kohta. Eks meile öeldaksegi vaid pool tundi ette, kui hakkavad turvamehed tulema," kirjeldab ta. Kirikus tema sõnutsi ruumi jätkub - kohti on üle 400. Jumateenistus algab seal kell 16.

Tea, või ehk osaleb Ilves hoopis mõnel jumalateenistusel Lätis, kust on pärit tema kihlatu Ieva Kupce? Jõuluõhtu annab arutust.