Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
24. detsember 2015, 11:15

Seitse asja, mida enne jõululauda istumist oma tervise nimel silmas pidada

Kui soovid jõululauas ülesöömist vältida, on nipp lihtne - tee jõulumenüü mitmekäiguliseks.

„Jõulusööming toimub ikka lookas laua taga, kus kõik road on korraga väljas. Niimoodi on aga väga lihtne süüa üle ja rohkem kui tegelikult vajalik on, sest taldrikule kuhjatakse kõike, mida laual leidub," lausub Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu.

Merisalu kinnitusel on ülesöömise vältimiseks hea nipp muuta jõulumenüü mitmekäiguliseks – alustada tuleks näiteks suupistetest, mis on valmis meisterdatud ja sätitud. Sellele võiks järgneda mõni tervislik salat või soovi korral supp. „Pearoa puhul võib traditsioonilised jõuluroad juba taldrikule valmis sättida. Kindlasti ei pea jõulutoit olema just sealihast, miks mitte sel aastal proovida midagi muud ja kokata mõni maitsev kalast või linnulihast valmistatud roog," lisas Merisalu.

Ta annab veel seitse nippi, mida jõululauda istudes oma tervise nimel silmas pidada:

- söögi ajal ära joo, niimoodi väldid läbinärimata toidu allaneelamist, mis võib põhjustada tõsiseid kõhuvalusid ja seedeprobleeme;

- lülita välja oma nutitelefon ja telekas, austad sellega oma lauakaaslasi ja niimoodi sööd aeglasemalt ja mõttega;

- magustoidu asemel söö tumedat šokolaadi (üle 70%), puuvilju, pähkleid;

- peale õhtusööki või söögikordade vahel käi jalutamas, värske õhk ja liigutamine teevad head;

- ära joo gaseeritud ja magustatud jooke, selle asemel lisa joogiveele apelsini, mandariini, kurgiviile, jõhvikamarju, pohlamarju, piparmündilehti jms;

- Pea meeles, et alkohol ei seedi nii nagu toit. Inimese keha ei saa alkoholist tulnud kaloritest energiat salvestada samamoodi, nagu suudame seda teha toidust saadud kaloritega. Seepärast, kui jood alkoholi, ei saa ainevahetus teha oma tööd – näiteks põletada kaloreid viimasest toidukorrast. Selle asemel peab keha tegelema alkoholi, see tähendab mürgi, kehast välja toimetamisega. Alkoholi tarbimine toob endaga kaasa aeglase ainevahetuse ja seetõttu kehakaalu tõusu.

- klaasi või kahe punase veini pärast ei pea end halvasti tundma! See on hoopis südamele hea oma antioksüdantide poolest.