Reklaam Haddon Sundblomi jõuluvanaga.Foto: Coca-Cola
Jõulud
23. detsember 2015, 13:00

VIDEO | Jõuluvana imagot kujundasid Coca-Cola reklaamid

Sellega, milline jõuluvana välja näeb, on enamik inimesi ühel nõul – rõõmus, punase kuue ja valge habemega. Aga ta ei ole alati selline olnud! Kaasaegse jõuluvana imidži kujunemisele aitasid paljuski kaasa Coca-Cola reklaamid.

Enne 1931. aastat, mil kunstnik Haddon Sundblom lõi jõuluvana sellisena, nagu me teda praegu teame, jõudis jõuluvana olla kohati pikem ja vahel ka lühem, nii tüsedam kui ka peenike, mõnikord nagu päkapikk. Aga päris alguses nägi jõuluvana isegi natuke hirmuäratav välja.

Sundblom maalis järgneva 35 aasta jooksul järjepidevalt pilte, mis aitasid luua jõuluvana nüüdisaegse välimuse. Sageli kasutas ta jõuluvana modellina iseennast, vaadates maalimise ajal peeglisse. See võib ka olla põhjuseks, miks Coca-Cola jõuluvanal on tihti vöö piltide peal tagurpidi maalitud.

Coca-Cola jõuluvana pildid muutusid rahva seas ülipopulaarseks. Inimesed märkasid piltidel ka kõige väiksemaid erinevusi ja kirjutasid leitud apsakatest The Coca-Cola Companyle. Näiteks märgati, et ühe pildi peal puudus jõuluvanal abielusõrmus, mille peale muutusid fännid murelikuks ja pärisid Proua Jõuluvana saatuse kohta.

Kui Coca-Cola alustas 1995. aastal oma populaarset kampaaniat tulesäras jõulukaravaniga, siis ilmusid veoautodele just Sundblomi poolt loodud jõuluvana pildid ning samasuguste piltidega veoautosid kasutatakse reklaamides praegugi.

2001. aastal pandi 1963. aastast pärinev jõuluvana liikuma: pühade puhul lasti välja animeeritud reklaam, mille loojaks on Alexandre Petrov, kes on oma animatsioonide eest saanud ka Oscari.