Helen AdamsonFoto: Mati Hiis
Jõulud
23. detsember 2015, 18:49

Helen Adamson: tegin sel aastal palju uusi asju ja astusin mugavustsoonist välja (10)

"See aasta möödus minu jaoks tohutult kiiresti, tegin aasta jooksul väga palju uusi asju," räägib lauljatar Helen Adamson, kelle jaoks lõppev aasta on olnud väga kiire ja uusi tuuli täis.

"Alustasin muusikaprogrammi õppimist, solfedzo õppimist, sõitsin esimest korda elus Wakeboardiga, jooksin poolmaratoni ning üleüldiselt astusin väga palju oma mugavustsoonist välja," räägib kaunis Helen ja lisab, et tegeles sel aastal väga palju just iseendaga. "Olen väga õnnelik, et ma enda jaoks niivõrd palju aega leidsin." Helen vaatab möödunud aastale tagasi hea pilguga ja tõdeb, et oli tõesti tore 2015. "Sain tuttavaks väga paljude uute ja lahedate inimestega ja tunnen, et arenesin tohutult nii muusikaliselt kui ka isiksuse mõttes."

Jõulud veedab lauljatar alati oma pere ja lähedastega. "Minu jaoks sümboliseerib jõuluaeg seda, et leitakse aega oma lähedaste jaoks, ei ole kuklas töömõtteid ning saab jõuluaja rahulikult lähedaste seltsis veeta." Heleni sõnul neil väga erilisi jõulutraditsioone pole ja tänavu veedab ta esimest korda elus jõululaupäeva Tallinnas ning vaaritam esmakordselt ka ise traditsioonilisi jõulutoite. "Ma helistasin emale ja küsisin abi kuidas teha ahjuliha, et saaksin valmistada seda maitsvat pruuni kastet, mida muidu tegi alati ema." Esimese jõulupüha veedab ta Lõuna-Eestis, kus külastab oma vanemaid ning ka õemehe peret. Viimaste juures käiakse saunas ja veedetakse mõnusalt ühist aega. "Viimastel aastatel sõbrannade vahel me kingitusi teinud teinud ei ole, sel aastal teengi kingitused ainult oma poiss-sõbrale, emale ja isale ning õe perele. Minu jaoks peaksid jõulud olema igati pinge- ja stressivabad, ning kingitused ei tohiks olla tehtud seetõttu, et on vaja midagi kinkida. Kui juba midagi kinkida peaks see olema tehtud mõeldes kingisaajale ja tema isikupärale."

Jõulud on Heleni jaoks olnud alati olulisem aeg, kui uue aasta vastuvõtmine. Hetkeseisuga tal veel vana aasta ärasaatmiseks plaane polegi. "Mulle pigem meeldib uus aasta vastu võtta melu keskel, mitte kodus teleka ees istudes. Hetke plaanides on Kuressaare või Tallinn, ideaalis käiksime mõnda lahedat kontserti kuulamas ning sealt edasi laseks õhtul omasoodu minna." Kui sel aastal on Helen enda jaoks väga palju aega võtnud, siis uusaastalubadusi talle anda ei meeldi. "Ma seadsin endale uueks aastaks erinevaid eesmärke. Kuna päris paljud neist ei sõltunud otseselt minust siis ma juba tean, ca 2/3 nendest jäi kindlasti täitmata. Mina võisin anda küll oma maksimumi aga paraku ei tähenda see, et kõik ka nõnda läheb nagu mina soovin. Ma usun, et see alati polegi oluline, mõned asjad peavadki jääma meist sõltumatuks ja tagasi vaadates on need meie elu suurimad õppetunnid või murdepunktid."

Detsember on muusikute jaoks alati kibekiire tööaeg ja Helen ütleb, et viimane hetk, mida ta mäletab, oli 1. november. "Mulle tundub, et see oli alles paar nädalat tagasi," muigab ta. "Viimased kaks kuud on möödunud märkamatult. Detsember on olnud töine aga kindlasti mitte kontimurdev." Helen ütleb, et on muusikutest tuttavatega suheldes saanud aru, et paljudel on sel aastal kaks-kolm korda vähem esinemisi, kui varasematel. "Hooajad lihtsalt ongi erinevad. Minu detsember on enam-vähem sama töine olnud nagu varasemalt. Kui ma oleksin jõudnud ühe loo ära salvestada, mida ma plaanisin, siis võiksin oma detsembriga väga rahul olla. Paraku läks nõnda, et see jäi siiski jaanuarikuusse."