Tormine meriFoto: Mari Luud
Jõulud
25. detsember 2015, 12:56

JÕULUILM KISUB TORMISEKS: tuul puhub rannikul kuni 30 meetrit sekundis! (10)

Riiklik ilmateenistus hoiatab, et 25. detsembril puhub saartel ja rannikul edelatuul puhanguti 22 kuni 27 m/s. Öösel puhub aga lääne- ja loodetuul Saare-, Hiiu-, Lääne- ja Harjumaa rannikul kuni 30 m/s. 

Jõulu esimesel pühal jõuab Botnia põhjatipu lähistele uus aktiivne madalrõhkkond ja toob meile vihma. Lisaks tõstab see Läänemere ümbruses edelatuule väga tugevaks, puhanguid on hommikul ja päeval 15, saartel ja rannikul 22 m/s, õhtul sisemaal 18 m/s, saartel ja rannikul kuni 25 m/s. Õhutemperatuur on +3 kuni +6 kraadi.

Laupäeval (26.12.) eemaldub madalrõhkkond Põhja-Venemaale ja selle lääneserva mööda kandub külmem õhumass Läänemere äärde. Öösel puhub tormine edelatuul ja sajab hoovihma. Õhutemperatuur on +2 kuni +6 kraadi. Hommikuks pöördub tuul läände ja loodesse ning on esialgu ikka väga vali, päeva peale annab järk-järgult järele. Vihma sekka tuleb sagedamini lörtsi, õhtul ka lund. Õhutemperatuur langeb 0 kraadi ümbrusse ja õhtul miinuspoolele.

Pühapäeval (27.12.) tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Sajuhooge on üksikuid ja need tulevad alla lörtsi ja lumena. Öösel on loodetuul veel tugev, päeval puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -1..-5, vaid meretuulega rannikul jääb üle 0 kraadi päeval -3 kuni +1 kraadi. Kui õhtul suureneb merelt madalrõhkkonna surve, siis tugevneb lõuna- ja kagutuul ning ka lumepilved võivad jõuda.

Esmaspäeval (28.12.) jõuab Läänemere õhuruumi uus madalrõhkkond ja meie ilm sõltub selle edasisest liikumistrajektoorist. Kui see Eestist kaugemalt möödub (üle Poola või Leedu), siis jääb kõrgrõhkkond valdavaks ning meie ilm püsib enamasti sajuta ja miinuskraadides ning rahulik. Kui aga madalrõhkkond Eesti vahetusse lähedusse jõuab, siis saame osa lume- ja lörtsisajust, Edela-Eestis pole välistatud ka vihm, mis teed libedaks muudab. Õhutemperatuuri on tänastel andmetel öösel -1 kuni -6, selgema taeva korral võib Kirde-Eestis madalamale langeda, päeval -4 kuni +1 kraadi.

Teisipäevaks (29.12.) on prognoospilt ühtlasemaks muutunud. Suure tõenäosusega tugevneb taas kõrgrõhkkonna mõju. Ilm on sajuta ja rahulik. Õhutemperatuur -2 kuni -7 kraadi, selgema taeva all langeb idapoolsetes maakondades kolm-neli kraadi madalamale, päeval 0 kuni -5 kraadi.