Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
29. detsember 2015, 14:35

Statistika: eestlased edastavad jõulusoove SMS-i asemel aina enam internetis (1)

Tele2 analüüsi järgi saadeti tänavuste jõulupühade ajal kokku 721 292 SMS-i, tehti 2,14 miljonit kõnet ja kasutati mobiiltelefonides 35 314 GB mahus internetti, mis näitab, et jõulusoovide saatmine SMS-i teel väheneb, aga pühadeaegne internetisuhtlus on tõusuteel.

Kuigi jõulupühade jooksul saadeti SMS-e võrreldes tavaperioodiga keskmiselt 11 protsenti rohkem, on jõulusoovide saatmine SMS-i teel võrreldes eelmise aasta pühadega veidi pidurdunud. Kui mullu saatis üks klient jõulude ajal keskmiselt 2,1 sõnumit, siis sel aastal piirduti 1,96 SMS-i saatmisega.

Tele2 tootedirektor Katrin Aroni sõnul võib jõulude ajal saadetud SMS-ide arvu vähenemist põhjendada kasutatud andmesidemahtude hüppelise kasvuga.

"Võrreldes mulluse jõuluajaga on kasutatud mobiilse interneti mahud Tele2 võrgus tõusnud suisa 17 protsenti – keskmiselt kasutas üks inimene jõulupühade ajal oma telefonis ligi 100 MB internetti, mis näitab, et jõulusoove edastatakse aina enam elektrooniliselt. Eriti populaarne on need edastada sotsiaalmeedia kaudu, kus personaalsele jõulutervitusele on võimalus lisada ka näiteks perepilt," tõi Aron näite.

"Samuti kasutati mobiilset interneti jõulupuhkuse ajal rohkelt meelelahutuseks – näiteks videote vaatamiseks ja muusika kuulamiseks. Deezeri muusikateenuses olid pühade ajal populaarseimad just ajatud jõulu- ja talvehõngulised muusikaalbumid, mida teistel kuudel kuulatuimate albumite edetabelites kunagi ei kohta," lisas Aron.

Kõnestatistika kohaselt on jõulupühade ajal tehtavate kõnede arv jäänud eelmise aastaga samasse suurusjärku. Keskmiselt tegi eestlane pühade jooksul kokku 5,8 väljuvat kõnet.

Samal ajal kestis keskmine kõne võrreldes eelmise aastaga kauem. Kui mullu jõulupühade ajal kestis üks kõne keskmiselt 2,48 minutit, siis tänavu oli selle pikkus oli 2,68 minutit.

Analüüsi aluseks on Tele2 kõnepakette kasutavate lepinguliste era- ja äriklientide kasutusstatistika 24.-26. detsembril.