Foto: Mati Hiis
Jõulud
30. detsember 2015, 10:11

KISUB TALVEKS KÄTTE: oodata on kerget pakast ja nädalavahetusel ka lund (12)

Riigi ilmateenistuse prognoosi kohaselt võib nädalavahetusel temperatuur langeda -15 kraadini ning oodata on ka väiksemat lumesadu.

Neljapäeval (31.12.) katab Balti riike kõrgrõhkkonna serv, mida survestab Skandinaavia poolt madalrõhkkond. Kahe rõhuala piirimail ulatuvad saartel ja Loode-Eestis lõuna- ja kagutuule puhangud 13 m/s. Lisandub pisut niiskust ja öö on pilvisem ning seetõttu jääb öine õhutemperatuur -3..-9 kraadi piiresse, selgema taeva alla võib aga langeda -13 kraadini ning võimalus on suurem Lõuna-Eestis. Aasta viimane päev on selgema taevaga ja sajuta. Kagutuul on tuntavam Lääne-Eestis, ida ja lõuna pool on ilm võrdlemisi rahulik. Õhutemperatuur on -4..-8, meretuulega rannikul 0..-2 kraadi.

Reedel (1.01.2016) püsib Eesti kohal kõrgrõhkkonna serv ja ilm on sajuta. Lääne poolt survestava madalrõhkkonna mõjul on aga kagutuul võrdlemisi tugev, ulatub sisemaal kuni 10, rannikul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on uusaasta ööl -6..-11, kui taevas pikemalt selgemaks jääb, siis võib paar-kolm kraadi madalamale langeda, ennelõunal jääb temperatuur -5..-10 kraadi piiresse, pärastlõunal aga langeb alla -10 kraadi.

Laupäeval (2.01.) muutub kõrgrõhkkond Venemaa põhjaalade kohal võimsamaks ja selle serva mööda kandub idakaarest külma arktilist õhku Eestisse ning külm muutub krõbedamaks. Õhutemperatuur on öösel -9..-14, kohati võib alla -15 kraadi langeda, päeval -10 kraadi ümber. Ilm on sajuta ning mõõduka ida- ja kagutuulega.

Pühapäeval liigub Venemaalt väike madalrõhkkond Läänemere poole ja toob ka Eestisse kerget lund. Tuul puhub öösel põhjakaarest, päeval pöördub idakaarde ning on puhanguline eelkõige saartel ja põhjarannikul. Õhutemperatuur on öösel -8..-13, hommikuks tõuseb, päeval on -3..-8 kraadi.

Esmaspäeval (4.01.) sajab eemalduva madalrõhkkonna järel veel lund. Kagutuul on sisemaal mõõdukas, saartel ja läänerannikul tugevam. Öine õhutemperatuur sõltub väga suurel määral pilvkattest. Õhutemperatuur on öösel -7..-12, päeval -5..-10 kraadi.

Teisipäeval (5.01.) tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Pilved hõrenevad ja saju võimalus väheneb. Puhub mõõdukas kagutuul. Õhutemperatuur on öösel -10..-15, Ida-Eestis võib paar-kolm kraadi madalamale langeda, päeval -7..-12 kraadi.