Puu- ja juurvilja söömine aitab suurendada antioksüdantide kogust organismis ning see omakorda hävitab vabad radikaalid juba eos. Foto: Mati Hiis
Nipid
21. jaanuar 2016, 15:50

Tugev immuunsüsteem aitab tõbesid eemal hoida

Köha, nohu, peavalu ja valus kurk – kui kuulud nende hulka, kes ei soovi haiguste hooajal taas nende "võluvate" kaaslaste ohvriks langeda, siis peaksid kindlasti mõtlema immuunsüsteemi tugevdamisele. 

Tegelikult võiks keha kaitsevõime suurendamisega alustada juba suvel, liikuda palju värskes õhus, olla päikse käes, süüa värskeid marju ning puu- ja köögivilju. Aga ka talvisel ajal on tarvis piisavalt liikuda ja magada. Tasakaalustatud toitumine ja tervislik eluviis aitavad immuunsüsteemi korras hoida, kuid tihti üksnes sellest ei piisa. 

Tervislik eluviis 

Tervislikul eluviisil on tähtis roll. Treeni regulaarselt ja kontrolli oma vererõhku. Pööra tähelepanu sellelegi, et uni oleks kvaliteetne. Uuringutes on selgunud, et inimene, kes magab piisavalt (7–8 tundi ööpäevas) ja kel on kvaliteetsem uni, on ka tervem. Seetõttu – maga korralikult. Ebapiisav uni mõjutab ka immuunsüsteemi ja selle tagajärjel hakkavad viirushaigused kergemini külge. Magamise ajal keha taastub. Lisaks leevendab magamine stressi.

Vaata üle ka menüü. Söö puu- ja köögivilju, tsitruselisi, teravilju ja tervislikke rasvu. D-vitamiini saamiseks lisa menüüsse näiteks munakollast, kalamaksaõli ja pärmi. Spetsialistid kinnitavad, et puu- ja juurvilja söömine aitab suurendada antioksüdantide kogust organismis ning see omakorda hävitab vabad radikaalid juba eos. Et saada tsinki, immuunsüsteemi tähtsat toetajat, söö kindlasti ka mereande, liha, pähkleid, mune ja teravilju.

Kui kahtlustad, et ei saa oma toidust kätte kõiki vajalikke aineid – võimalik, et sulle ei meeldi teraviljatooted või köögiviljad –, siis oleks hea lisada igapäevamenüüle vitamiine. 

Vitamiinid 

Üldiseks organismi turgutamiseks ja tugevdamiseks võiksid teha läbi multivitamiinikuuri. Piisab, kui multivitamiine tarvitada kuni neli nädalat järjest ja siis vahet pidada.

Immuunsüsteemi tugevdamiseks, naha ja igemete toetamiseks ning raua imendumiseks on vajalik C-vitamiin. Apteekides on seda saadaval eri annustes tablettide, närimistablettide ja lahustuvate tablettidena.

Kindlasti tasuks mõelda D-vitamiini peale, mis mõningate ekspertide hinnangul mängib väga suurt rolli viirustest hoidumisel. Kuna päiksevalgust on vähe, suureneb ka D-vitamiini vajadus, sest nahas olevast eelühendist ei suuda keha seda enam nii palju sünteesida. D-vitamiin on aga vajalik immuunsüsteemi toimimiseks. Põhjamaa riikides soovitatakse D-vitamiini juurde võtta septembrist aprillini. 

Toidulisandid 

Immuunsüsteemi on võimalik väga tõhusalt turgutada ka toidulisanditega. Heaks abimeheks on näiteks punase päevakübara tinktuur või tabletid. Need aitavad tugevdada immuunsüsteemi, suurendavad organismi loomulikku kaitsevõimet ja kiirendavad organismi taastumist haiguse järel. Soovitatav kuur võiks kesta kuni 30 päeva, siis tasub jälle vahet pidada ning vajadusel kuuri uuesti korrata.

Seedimisele ja immuunsüsteemile avaldavad tõhusat toimet ka probiootikumid. Need tasakaalustavad ja taastavad soolestiku mikrofloorat ning tagavad koos sellega vitamiinide ja mineraalainete normaalse imendumise.

Heaks abivahendiks organismi tugevdamisel on ka küüslauk. Kui vängelt lõhnav küüslauk tundub ebameeldiv, siis proovi lõhnatuid kapsleid, mis aitavad organismi muuta külmetushaiguste suhtes vastupidavamaks ja tugevdavad immuunsüsteemi. Kui küüslaugu lõhn ei ole probleemiks, siis võid seda kasutada puhtal kujul või pressitud tablettidena. Igal juhul tasub abi ja nõu küsida apteegist.