Massöör Marit SepmaFoto: ALDO LUUD
Keha
21. veebruar 2016, 15:55

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Bambusega mööda nahka

Sügispimeduse ja -rõskuse vastu võib tarvitada spaakokteili. Sellesse on segatud bambusevarsi, laavakive, Surnumere soola, Himaalaja mäestiku kivipuru ja sorts aroomiõli.

Mõte niisugune massaažikokteil kokku segada tekkis Dorpat Spa hoolduste juhil Marit Sepmal, et anda paremat ettekujutust, mida üks või teine kaugelt idast tulnud massaaž endast õigupoolest kujutab.

Esimene “lonks” sisaldab midagi ninale. Aroomteraapia valda kuuluv rituaal näeb ette, et inimene valib mitme talle pakutud lõhna hulgast endale parasjagu kõige sobilikuma. Õlid võivad mõjuda lõõgastavalt, ergutavalt, tasakaalustavalt või stressi peletavalt. Eks inimese nina tunneb, mida just vaja. Väljavalitud aroomiõliga rikastatakse ka massaažiõli.

Heaoluhooldus

Järgmine lonks spaakokteili pokaalist maitseb kui mahe suvepäev. Massöör võtab erineva jämedusega bambusest kepid ja silub nendega keha. Kogenud silm näeb ära, kus on vaja kasutada jämedamat, kus peenemat bambustoru. Sama lugu on massaaživõtetega. Kord venitab spetsialist bambuskepikestega mõnd pinges kohta, siis teeb rullivaid ja hõõruvaid liigutusi. Bambus tundub nahal siidiselt sile. “Vahel võib juhtuda, et massaažile tulnu ei talugi teise inimese puudutust, sel juhul on abivahendiga massaaž ainuke võimalus,” räägib Dorpat Spa massöör Urve Riibak.

Kui massöör kokteilinautija kehal bambuskeppidega trummeldama hakkab, häälitsevad bambusevarred, justkui puhuks ümberringi troopiline tuuleiil ja hakkaks sadama sooja vihma.

Sellise kujutluspildi tekkimise üle pole imestada midagi – asjatundjate sõnul on bambusmassaaž lõõgastava, rahustava, vett­väljutava ja taaselustava toimega.

“Hiinast pärit bambusmassaaž ongi heaoluhooldus,” muheleb Urve. “See sobib ka meestele, eriti sportlastele, sest rahustab ja lõõgastab lihaseid. Naistele soovitan näiteks tursete vähendamiseks, sest see stimuleerib vere- ja lümfiringet ning aitab vett väljutada.”

Et bambuse siidjassile pind meie sünkjas sügises liiga jahutavalt ei mõjuks, tuuakse mängu ka elemente Jaapani laavakivimassaažist. Lapikuks lihvitud laavakivid on enne soojendatud ning kehal ja peos nende soojust tundes oleksidki nagu tagasi suves.

Nüüd teeb spaakokteil keha juba päris soojaks. Tiibeti massaaži iseloomustavad linasest riidest kubud, mille sees on Surnumere sool ja Himaalaja kivipuru. Sool ja kivipuru sisaldavad kaltsiumi, kaaliumi ja magneesiumi, mis läbi naha imendudes parandavad meeleolu, aitavad tasakaalustada ainevahetust ja toetavad rakkude uuenemist.

Kubudega teeb hea massöör imet ja kuidagi ei taha kokteili lõpuni ammutada. Oleks või tilgake veel…

Energiat ja lõõgastust

Aroomiõlisse kastetud soojad kubud krudisevad, kui Urve nendega mööda ihu liigub. Jällegi nii tugevalt ja selliste liigutustega, nagu spetsialist parasjagu vajalikuks peab.

“See massaaž sobib väga hästi näiteks paistetuse ja tursete korral, samuti mõjub tselluliidi ja stressi vastu. Sool ja kivipuru koorivad ja silendavad nahka ning aitavad eemaldada jääk­aineid. Koos soojusega annab see massaaž energiat ning kokku­võttes jätab mõnusa ja lõõgastunud tunde,” teab massöör.

Tõepoolest, pärast 80minutilist kokteilinautimist tunneb keha mõnusat lõõgastust. Pole põhjust ega tahtmistki mõne muu kokteili järele haarata.